Tientallen studenten geëvacueerd in Hongkong na excessief geweld op campus

Bron © BELGA

Foto: AFP

Tientallen studenten zijn woensdag geëvacueerd van de Chinese Universiteit van Hongkong, nadat er in de loop van de nacht rellen waren uitgebroken tussen de politie en demonstranten.

De politie vuurde verschillende salvo’s traangas en rubberkogels af op de betogers die probeerden om de agenten de toegang tot de campus te ontzeggen. De demonstranten probeerden barricades op te richten en gooiden met zelfgemaakte benzinebommen.

Volgens de politie werden meer dan 1.567 traangasgranaten, 1.312 rubberkogels en 126 andere niet-dodelijke projectielen ingezet. Er werden minstens 142 mensen opgepakt. In haar verklaring zegt de politie nog dat de universiteitscampus was omgevormd tot een “wapenfabriek” met meer dan 400 benzinebommen.

Nieuwe vernielingen

De demonstranten die op de campus verblijven, zijn in de loop van de nacht opnieuw begonnen met het oprichten van wegversperringen.

Ook op andere plaatsen in de stad wordt het verkeer tegengehouden. Enkele metrolijnen zijn gesloten en er zijn wegversperringen in verschillende districten.

Het protest in Hongkong is intussen al 23 weken aan de gang.

Door gjs
AANGERADEN