Francesco Vanderjeugd gebruikt uittredingsvergoeding om alle Open VLD’ers te bevragen over koers van partij: “Eindelijk gebeurt er iets nuttigs met dat geld”

Bron © Belga N

Francesco Vanderjeugd schrijft alle Open VLD-leden aan om te weten waar de partij heen moet.

Staden -

Burgemeester van Staden en voormalig Vlaams Parlementslid Francesco Vanderjeugd houdt de komende tien dagen een bevraging onder de zowat 63.000 Open VLD-leden over waar de partij naartoe moet. Het gaat om een volgende stap in zijn campagne in aanloop naar de voorzittersverkiezingen bij de liberalen in het voorjaar van 2020.

Alle zowat 63.000 Open VLD-leden krijgen deze week nog een persoonlijke uitnodiging met een inlogcode in de bus van Vanderjeugd. De bedoeling is dat ze met die code anoniem deelnemen aan een online enquête die duidelijk moet maken waar de partij naartoe moet. “Met de resultaten onder de arm trek ik van december tot februari naar fysieke participatiemomenten die ik in elke provincie organiseer”, zegt Vanderjeugd. “Ik wil niet alleen luisteren naar de achterban, maar hen ook echt betrekken.”

Dure mailing

Als hij volgend voorjaar effectief voorzitter zou worden, wil Vanderjeugd ook een app laten maken waar leden stellingen kunnen lanceren en daarover kunnen stemmen. “Na een bepaald aantal stemmen voor een topic, is de partij dan verplicht om er iets mee te doen, bijvoorbeeld in het parlement”, geeft hij aan. Hij wil op die manier de basis van de partij opnieuw een stem geven.

Een mailing naar ruim 62.000 adressen kost Vanderjeugd een aardige duit. Steun krijgt hij niet, maar hij gebruikt een deel van zijn uittredingsvergoeding als Vlaams Parlementslid om deze campagne te financieren. “Eindelijk gebeurt er iets nuttigs met dat geld”, zegt hij.

Francesco Vanderjeugd is voorlopig de enige die zich expliciet kandidaat gesteld heeft als nieuwe voorzitter van Open VLD. Steun van partijtoppers kreeg hij vooralsnog niet. “Daar lig ik momenteel niet wakker van”, zegt hij. “Ik voel voldoende steun van de basis om te geloven dat deze enquête en mijn kandidatuur meer dan nuttig zijn.”

Door mvdr, blg
AANGERADEN
Meest recent