Impeachmentonderzoek: “Trump is meer geïnteresseerd in onderzoek naar Biden dan in Oekraïne”

Bron © Belga

In het Amerikaanse Congres ging de eerste openbare hoorzitting in het impeachmentonderzoek tegen de Amerikaanse president Donald Trump vandaag van start. William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, en de diplomaat George Kent komen woensdag als getuigen aan het woord en hadden enkele bijzondere dingen te vertellen.

De Democratische parlementsleden die azen op de afzetting van Trump, hebben de voorbije weken al verschillende getuigen achter gesloten deuren ondervraagd. Ook William Taylor had op die manier al een verklaring afgelegd over het omstreden telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Taylor wordt als de belangrijkste getuige van de Democraten beschouwd.

“Meer geïnteresseerd in Biden”

Donald Trump “was meer geïnteresseerd” in de opening van een onderzoek naar zijn rivaal Joe Biden in Oekraïne dan in de toestand in dat land, dat verklaarde Taylor tijdens de hoorzitting.

William Taylor, de hoogste diplomaat op de Amerikaanse ambassade in Kiev, verklaarde onder ede dat hij onlangs vernam dat de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, deze uitspraak op 26 juli had gedaan, net nadat hij met president Trump gesproken had.

Een medewerker van Taylor had Sondland en Trump met elkaar horen praten en had daarna aan Sondland gevraagd wat Trump over Oekraïne dacht. “Ambassadeur Sondland antwoordde dat president Trump meer geïnteresseerd was in het onderzoek naar Biden.”

Biden en Oekraïne

Het impeachmentonderzoek gaat na of Trump en zijn medewerkers de Oekraïense president onder druk hebben gezet om een gerechtelijk onderzoek te openen naar de activiteiten van de familie Biden. Gewezen vicepresident Joe Biden wordt mogelijk de Democratische tegenstander van Trump bij de komende presidentsverkiezingen.

Trump heeft altijd gezegd dat er geen sprake was van een “quid pro quo” (voor wat hoort wat) bij de afspraken met Oekraïne. Devin Nunes, een Republikeins lid van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft bij de start van de openbare zitting de impeachmentprocedure dan ook afgedaan als “een zorgvuldig georkestreerde lastercampagne” tegen Trump.

Impeachmentonderzoek: “Trump is meer geïnteresseerd in onderzoek naar Biden dan in Oekraïne”
Foto: REUTERS
AANGERADEN