Onderhandelingen tussen vakbonden en De Lijn leveren geen resultaat op: donderdag enkel nog acties in Vlaams-Brabant

Bron © Belga

Foto: BELGA

De actie van de socialistische vakbond verstoort ook vanavond de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen, met ook hinder voor het avond- en nachtvervoer als gevolg. En ook morgen zullen er in Vlaams-Brabant opnieuw acties zijn. In de rest van het land gaan de chauffeurs opnieuw aan de slag. Dat bevestigt Chris Reiniers, voorzitster van de socialistische ambtenarenvakbond ACOD.

Woensdag was er in heel Vlaanderen bij De Lijn een stakingsactie van ACOD. De actie vloeide voort uit de acties in Vlaams-Brabant, waar de vakbond samen met de liberale ACLVB al negen dagen het werk neerlegt. Die actie in Vlaams-Brabant gaat donderdag een tiende dag in, nadat onderhandelingen woensdag niets opgeleverd hadden, zo raakte eerder al bekend.

“Er is geen sprake van een voortzetting van de nationale actie. Ik kan bevestigen dat dit nooit de bedoeling is geweest”, stelt Chris Reniers. “Morgen gaan de chauffeurs in de stelplaatsen opnieuw aan het werk, met mogelijk de uitzondering van Vlaams-Brabant.”

LEES OOK. Rita Coeck, de dame die al jaren de bussen op stal houdt: “De toestand was nog nooit zo dramatisch als nu”

Met hun stakingsactie protesteren de chauffeurs in Vlaams-Brabant tegen tal van problemen bij De Lijn. Zo hekelt de vakbond onregelmatige werkroosters voor chauffeurs en controleurs als gevolg van slechte planning, het vaak niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en het personeelstekort. Omdat de onderhandelingen onder leiding van een sociaal bemiddelaar dinsdag niets opleverden, riep het ACOD woensdag op tot een staking in heel Vlaanderen.

AANGERADEN