Ex-voetballer Joachim Mununga getuigt over racisme in het Belgische voetbal: “Clubs verplichtten me mijn tranen te verdringen”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Pro League stelde woensdag zijn handleiding tegen kwetsende en discriminerende spreekkoren voor en liet daarbij enkele (ex-)voetballers aan het woord. Joachim Mununga (31), voormalig speler van onder meer KV Mechelen en Beerschot en huidig staflid bij OH Leuven, zorgde voor een kippenvelmoment.

LEES OOK. Pro League denkt eraan racistische vakken te sluiten: “Zo stimuleren we sociale controle”

De voormalige belofteninternational met Congolese roots was tijdens voetbalwedstrijden meermaals het slachtoffer van racistische spreekkoren. “Ik draag nog veel rancune en haat met me mee. Ik vind het zelfs heel moeilijk om erover te praten”, zei de aanvaller met tranen in de ogen. “Racistische spreekkoren: dat is pure verkrachting. Als ik Pierre François (CEO van de Pro League, red.) hoor zeggen dat het een complex probleem is, word ik opnieuw kwaad. Er moet dringend tegen opgetreden worden. Op bepaalde momenten voelde ik mij in de steek gelaten. Ik ben nooit ondersteund geweest door mijn clubs of ploeggenoten. Zij verplichtten me bijna om mijn tranen te verdringen.”

Ex-voetballer Joachim Mununga getuigt over racisme in het Belgische voetbal: “Clubs verplichtten me mijn tranen te verdringen”
Foto: Belga

Geen steun

Tijdens zijn voetbalcarrière, die in 2017 stopte, had Mununga nooit zin om het probleem aan de kaak te stellen. “Je wil op dat moment niet in de spotlights staan, maar gewoon verdwijnen. Door mijn getuigenis zou ik opnieuw anders behandeld worden. Dat is net wat ik niet wilde. Je hoopt dat je coach en ploeggenoten bij racistische spreekkoren de match stilleggen. Of dat supporters zich keren tegen de mensen die dergelijke pijnlijke dingen roepen. Maar dat is nooit gebeurd.”

Mununga ziet wel een mentaliteitswijziging, zij het beperkt. “Ik hoopte dat het nog sneller zou gaan, maar we zetten in elk geval al stappen. Het is goed dat we erover praten. Dat is de eerste stap. Je moet mensen opnieuw opvoeden. Supporters hebben geen besef van de draagwijdte van hun woorden. Helaas is racisme een banaliteit geworden. Daarom is sensibilisatie en opvoeding belangrijk voor iedereen die in een stadion komt. Er moet meer aandacht voor zijn, want zo’n kwetsende woorden draag je een leven lang mee.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent