De rollercoaster van Elias Cobbaut bij Rode Duivels: “Kompany zei dat ik me niet zot mocht laten maken”

Cobbaut arriveerde samen met Anderlecht-ploegmaat Hendrik Van Crombrugge Foto: Photo News

Elias Cobbaut (22) trok voor het eerst de outfit van de Rode Duivels aan. De wereld was verbaasd dat bondscoach Roberto Martinez hem voor het eerst selecteerde, maar dat trekt de Anderlecht-verdediger zich niet aan. “Ik ga gewoon genieten”

LEES OOK. Nooddefensie voor Rode Duivels tegen Cyprus en Rusland: nu ook Vermaelen out

Nu Thomas Vermaelen out is, maakt Elias Cobbaut kans op speelminuten zaterdag tegen Rusland. De linksvoetige verdediger arriveerde breed lachend in Tubeke samen met Anderlecht-ploegmaat Hendrik Van Crombrugge. “Ik had Hendrik gevraagd om mij op te pikken”, aldus Cobbaut. “Hij is het bij de nationale ploeg toch al wat meer gewoon dan ik. Ik was zelf wat verbaasd door deze oproeping. Het was onverwacht.”

Dat was ook omdat Cobbaut bij Anderlecht al ups en downs heeft gekend. Fred Rutten negeerde hem vorig seizoen en onder Vincent Kompany verdween hij na één speeldag ook uit de ploeg. Het was Vercauteren die hem weer oppikte.

“Ik heb hoogtes en laagtes gekend bij Anderlecht, ja. Maar de laatste weken speel ik toch op een degelijk niveau. Ik kijk niet terug op het verleden. Vincent Kompany heeft me alleszins gefeliciteerd en hij heeft me ook gezegd dat ik me hier niet mag laten zot maken door mijn medespelers.”

“Mijn linkse voet is bij deze selectie een voordeel”

Maar een beetje zweven mag toch. Het is niet ondenkbaar dat Cobbaut tegen Rusland gewoon in de basis begint door de blessures van Vermaelen en Vertonghen. “Ik besef amper dat ik bij de nationale ploeg zit. Laat staan dat ik besef dat ik misschien speelminuten krijg. Met het EK halen ben ik sowieso niet bezig. Ik wil hier eerst genieten en zo veel mogelijk leren van de andere spelers. Mijn linkse voet is bij deze selectie een voordeel, maar we zien wel of Roberto Martinez me opstelt.”

 

 

De zenuwen zijn ondertussen wel wat bekoeld. Vrijdag na zijn oproeping was Cobbaut toch nerveuzer tijdens Zulte Waregem-Anderlecht. Zeker omdat veel voetbalfans niet begrepen waarom hij was geselecteerd voor de Duivels. “Ik dacht: maak hier nu geen fout”, lacht hij. “Normaal slaap ik altijd even voor een wedstrijd, maar dat lukte toen toch niet.”

“Wat de kritiek van de buitenwereld betreft, blijf ik kalm. Over elke voetballer worden positieve en negatieve dingen gezegd. Ik luister alleen naar de mensen die dichtbij mij staan.”

IN BEELD. De catwalk van de Rode Duivels: Christian Benteke steelt de show met opvallende outfit

Thibaut Courtois over kritiek: “Altijd rustig gebleven, ik voelde dat ik goed was”

Ook Thibaut Courtois stond de pers te woord. De doelman heeft bij Real Madrid al vijf wedstrijden op rij geen doelpunt meer geslikt, alle competities meegerekend. Hij pakte de laatste weken ook met belangrijke saves uit, en antwoordde zo op de kritiek die hij tevoren kreeg. Al heeft hij zich de commentaren naar eigen zeggen nooit aangetrokken.

“Ik lees geen kranten”, zei Courtois op de vraag hoe hij de laatste maanden met de kritiek is omgegaan, vooral in de Spaanse pers. “Het enige waar ik aandacht aan besteed, is wat mijn trainer, mijn ploegmaats en de mensen die weten wat het is om doelman te zijn zeggen. Wie nooit keeper is geweest, weet niet hoe het eraan toe gaat. Vooral na de 3-0 bij PSG en de 2-2 tegen Club Brugge kreeg ik kritiek, maar in die laatste wedstrijd moest ik vervangen worden omdat ik ziek was. Ik bleef er altijd rustig onder en voelde dat ik goed was.”

 

De rollercoaster van Elias Cobbaut bij Rode Duivels: “Kompany zei dat ik me niet zot mocht laten maken”
Foto: Isosport

Courtois beschouwt zichzelf nog altijd als een van de beste doelmannen ter wereld. “Het is ook daarom dat ik kritiek krijg. Als je niet bij de besten bent en je slikt doelpunten, zal niemand iets schrijven, omdat ze ervan uit gaan dat het normaal is. Als je bij de besten behoort, denken de mensen dat je alles zal stoppen.”

Bij de nationale ploeg moest Courtois zich al zeven wedstrijden niet meer omdraaien, sinds de eerste kwalificatiespeeldag tegen Rusland. “Het zou leuk zijn om dat nog twee wedstrijden vol te houden, maar ik win liever met 2-1 of zelfs 4-3, dan 0-0 gelijk te spelen. Natuurlijk blijft het als doelman leuk om de nul te houden.”

Door Jurgen Geril
AANGERADEN