Abonnee worden? Kies je leesformule

14/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Els Clottemans blijft voorlopig in de gevangenis.  BELGA

Rechter wijst vraag Els Clottemans (35) tot beperkte detentie af

Dertien jaar na parachutemoord nog niet klaar voor leven buiten

Ze had er vurig op gehoopt, Els Clottemans (35). Dertien jaar na de befaamde parachutemoord en tien jaar na haar veroordeling tot dertig jaar cel, droomde ze van een anoniem leven (deels) buiten de gevangenismuren. De Gentse strafuitvoeringsrechtbank stuurt haar voorlopig echter wandelen. Omdat een bekentenis uitblijft?

“We zijn tien jaar verder en nog steeds weten de nabestaanden van de betreurde Els Van Doren niet of Els Clottemans de moord eindelijk bekent of niet. Haar dochter huilde tijdens de eerste zitting, haast smekend om de waarheid uit haar mond te horen. Nog steeds moeten haar man en twee kinderen regelmatig op straat aanhoren dat Clottemans zogezegd onschuldig is, ondanks haar veroordeling tot dertig jaar. Mogen we een beetje respect eisen?” Advocaat Jef Vermassen is niet te spreken over het uitblijven van die (publiekelijke) bekentenis. Daarnaast hekelt hij ook het feit dat de burgerlijke partijen niet eens mochten luisteren naar het discours van Clottemans zelf, noch naar de motivering van de rechter over het afwijzen van haar vraag tot beperkte detentie. Vermassen kan dus alleen maar gissen naar de reden voor de afwijzing van Clottemans’ vraag tot beperkte detentie, maar hij vermoedt dat haar gebrek aan schuldinzicht de cruciale factor is.

Jef Vermassen, advocaat van de nabestaanden van Els Van Dooren.  fvv

Want, bevestigt haar advocate Katrien Van der Straeten, haar reclasseringsplan leek helemaal in orde. “Voor ons was er voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor beperkte detentie. Ze zou overdag maximaal 16 uur uit de gevangenis blijven, een opleiding volgen, bij haar moeder verblijven, strikt opgevolgd worden en ’s avonds terugkeren naar de gevangenis. Dat was allemaal minutieus geregeld. Bovendien is men zeer lovend over haar houding in de gevangenis.”

Clottemans’ advocate Katrien Van der Straeten.   Tom Palmaers

Volgend jaar een nieuwe poging

Vermassens verwijt over het gebrek aan schuldinzicht van Clottemans irriteert Van der Straeten. “Ach, die eeuwige discussie. We zijn intussen tien jaar na het arrest van het hof van assisen en bevinden ons in een andere fase”, klinkt het. Of haar cliënte de befaamde parachutemoord nu bekent of niet, wil ze niet zeggen. En dus blijft het voor alle betrokkenen gissen.

De strafuitvoeringsrechtbank spreekt in het vonnis dat Clottemans “de weg van de geleidelijkheid verder moet bewandelen.” Ze is met andere woorden nog niet klaar voor een terugkeer naar de maatschappij en wordt vriendelijk maar kordaat terug naar de gevangenis gestuurd. Heeft ze pas kans op slagen bij een bekentenis? Afwachten. “We zijn uiteraard ontgoocheld nu”, zegt Van der Straeten. “In het voorjaar van 2020 doen we een nieuwe poging.”

AANGERADEN