Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

14/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De ruim 62.000 leden van Open VLD krijgen dezer dagen allemaal een gepersonaliseerde brief in de bus van Francesco Vanderjeugd.  

Francesco Vanderjeugd schrijft alle Open VLD-leden aan om partij te hervormen

“Dure campagne? Zo gebruik ik mijn uittredingsvergoeding nuttig”

De ruim 62.000 leden van Open VLD krijgen dezer dagen allemaal een gepersonaliseerde brief in de bus van Francesco Vanderjeugd. Betaald met een deel van de 92.000 euro die hij kreeg als uittredend Vlaams Parlementslid. De burgemeester van Staden wil van de leden weten waar het heen moet met de partij. “Ons verhaal moet sterk genoeg zijn om het verschil te maken met de extremen.”

Volgens de ene is het naïef, de andere noemt het gedurfd. Uitzonderlijk is het sowieso, het plan van Francesco Vanderjeugd (31). De kapper/politicus wil ten laatste volgende week vrijdag van de Open VLD-leden weten waar het heen moet met de partij. Vanderjeugd doet dat natuurlijk niet zomaar: hij wil in het voorjaar van 2020 Gwendolyn Rutten opvolgen als voorzitter van de liberalen en zoekt daarvoor steun, vertrouwen en ook stemmen.

Met een persoonlijke code die de leden in hun brief vinden, kunnen ze online een vijftigtal vragen invullen. “Ik peil niet alleen naar hoe de partij moet evolueren en of we een nieuwe naam nodig hebben, maar ook wat ons standpunt moet zijn in een aantal actuele thema’s”, zegt Vanderjeugd. “Luistert Brussel genoeg naar de basis? Is het wel oké dat Jong VLD geen permanente zetel heeft in ons partijbestuur? Willen we als liberalen een stuk van onze privacy opgeven in ruil voor meer veiligheid? Ik kom uit een katholiek nest, maar heb op mijn vijftiende bewust voor Open VLD gekozen omdat het de partij van de zelfstandigen was. Vandaag zijn we open, maar vooral een beetje van alles. We missen een smoel. Met die vragen wil ik die mee vormen.”

Weg met het cordon

Met de antwoorden trekt Vanderjeugd van december tot februari naar de provincies, al heeft hij ook zelf een idee over de koers van de partij. Hij is tegen paars-groen – “een meerderheid aan Vlaamse kant is heel belangrijk” –, zou zich niet verzetten tegen een nieuwe partijnaam en was “laaiend enthousiast” dat Gwendolyn Rutten een thema als volmaakt leven durfde te claimen. Hij is ook tegen het cordon sanitaire. “Ons verhaal moet sterk genoeg zijn om het verschil te maken met de extremen.”

Francesco Vanderjeugd Open VLD “Als ik effectief voorzitter word, maak ik ook werk van een app voor de continue dialoog met de leden”

Voorlopig staat Vanderjeugd er alleen voor: niet één grote naam heeft zich al expliciet uitgesproken voor de West-Vlaming, al kreeg hij voor zijn enquête wel stiekem steun van de studiedienst. “De basis durft kleur te bekennen, maar iedereen aan de top is nog bang. Voor ze zich uitspreken, willen ze weten welke richting Open VLD uitgaat.”

Vreest hij niet dat het tot een openlijke West-Vlaamse clash komt met Oostends burgemeester Bart Tommelein, die straks ongetwijfeld nog in de race stapt? “Dat zou inderdaad niet goed zijn. Ik sta open voor samenwerking.” Al betekent dat niet dat hij vroegtijdig de handdoek gooit om plaats te maken voor een klepper, benadrukt Vanderjeugd. “Ik ga hiermee door tot het bittere einde, want het is nodig dat de partij verandert.”

Straks een blauwe app?

De enquête die Vanderjeugd nu lanceert, is nog maar een begin. “Als ik effectief voorzitter word, maak ik ook werk van een app voor de continue dialoog met de leden”, zegt hij. “Dan heeft iedereen de partij op zak. Leden moeten zelf thema’s kunnen aanreiken, parlementsleden kunnen zo snel het draagvlak voor beslissingen peilen.” Een demoversie is ontwikkeld, voor een echte app is er meer tijd en vooral meer geld nodig.

Behalve naïef, gedurfd en uitzonderlijk is het ook best wel prijzig om ruim 62.000 leden te bereiken met een gepersonaliseerd briefje. “Er komt soms kritiek op de uittredingsvergoeding van parlementairen”, zegt Vanderjeugd, die zelf 97.000 euro kreeg. “Wel, ik gebruik die nuttig voor deze campagne, om onze partij te hervormen. Wat er overblijft, kan ik later nog gebruiken.”