VS erkennen zelfbenoemde interim-presidente van Bolivia

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Verenigde Staten hebben woensdag Jeanine Añez erkend als interim-presidente van Bolivia. De senatrice benoemde zichzelf dinsdag in een poging de politieke leegte te vullen die ontstaan is na het gedwongen ontslag van Evo Morales.

“De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van de Boliviaanse senatrice Jeanine Añez om het interim-presidentschap op te nemen en de natie te leiden tijdens deze democratische overgang”, verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een communiqué. “We kijken ernaar uit om met de Organisatie van Amerikaanse staten, de constitutionele instellingen van Bolivia en het Boliviaanse volk samen te werken terwijl zij zich voorbereiden om zo snel mogelijk vrije en eerlijke verkiezingen te houden”, aldus Pompeo.

VS erkennen zelfbenoemde interim-presidente van Bolivia
Jeanine Añez. Foto: AP

Añez, die als oppositielid zetelde en tweede vicevoorzitter was van de Senaat, heeft beloofd dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen, nog voor 22 januari 2020. Woensdag begon ze met het vormen van een regering en stelde ze elf ministers aan. “We roepen alle partijen op om de komende weken de democratie te beschermen en zich te onthouden van gewelddadigheden jegens medeburgers”, vervolgde Pompeo.

Morales, die politiek asiel verkreeg in Mexico, weerlegt echter de legitimiteit van interim-presidente Añez. Hij heeft het over een “staatsgreep” en verklaarde dat hij nog steeds de rechtmatige president van Bolivia is. Op Twitter hekelde hij “een politiek en economisch complot”, waar volgens hem de VS achter zitten.

De benoeming van Añez is wankel. Leden van ex-president Evo Morales’ partij boycotten de zitting, waardoor het benodigde quorum in het parlement om de beslissing wettelijk te maken niet werd gehaald. Añez verantwoordde haar benoeming door te stellen dat het absoluut “noodzakelijk is om een klimaat van sociale vrede te creëren” in het land. Ze verdedigde bovendien haar eigen aanstelling door erop te wijzen dat zij de volgende in lijn was volgens de grondwet.

Al tien doden

Het is in Bolivia al weken onrustig als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarbij de socialistische president Morales onverwacht herverkozen zou zijn. Hij nam zondag gedwongen ontslag en vluchtte inmiddels naar Mexico, maar dat kon niet verhinderen dat het protest doorging.

Sinds het begin van de crisis kwamen al zeker tien mensen om het leven. Acht daarvan werden neergeschoten, zo blijkt uit het meest recente rapport van het parket-generaal van Bolivia.

Woensdag nog werd in het oosten van Bolivia een 20-jarige man doodgeschoten bij botsingen tussen de aanhangers van de voormalige president Evo Morales en de politie. Dat meldt een arts.

Het slachtoffer “werd geraakt door een dodelijk schot” in het hoofd, vertelde arts Jhonny Guzman aan lokale media. Het incident vond plaats in het dorp Yapacani, niet ver van de stad Santa Cruz, op zo’n 900 kilometer van hoofdstad La Paz.