SMAK sluit hele dag de deuren uit protest tegen besparingen op cultuur: “We willen een signaal geven”

De bezoekers staan donderdag aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent voor een gesloten deur. Het museum sluit voor een dag de deuren uit protest tegen de besparingen op cultuur die de Vlaamse regering wil doorvoeren. Een 50-tal personeelsleden en de directie zijn aan het werk.

gjs, jcd

Met de actie willen het personeel en de directie tonen dat ze niet akkoord gaan met de besparingen die minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil doorvoeren. Vooral de projectsubsidies worden ruim gehalveerd. Dat zal volgens de medewerkers van het museum onherroepelijke schade toebrengen aan het Vlaams cultureel weefsel.

“Dit is een actie voor ons museum alleen”, zegt SMAK-woordvoerder Eline Verbauwhede. “We willen een signaal geven en we hopen dat andere musea ons voorbeeld volgen.” De symbolische actie blijft voorlopig beperkt tot donderdag. “Er komen vandaag vier klassen van de Don Bosco-school in Zwijnaarde naar het museum. We gaan hen verwittigen en ze kunnen dan kiezen of ze komen of niet. De museumwerking loopt verder, maar de kassa voor de verkoop van individuele tickets blijft dicht.”

Overleg

“Het cultureel en artistiek veld is een ecosysteem dat niet alleen bestaat uit kunstenaars die de capaciteit hebben om het zelf te redden”, zegt directeur Philippe Van Cauteren. “Want die gaan hand in hand met andere, kwetsbare makers. Als overheid en samenleving moeten we het experiment mogelijk maken en kunstenaars die zich kwetsbaar opstellen genereus omarmen.”

De directeur overlegt vrijdag met andere Vlaamse musea over de toekomstplannen van de Vlaamse regering, al spreekt hij donderdag enkel in naam van het Gentse SMAK. “Deze besparingen moeten grondig besproken worden”, klinkt het. “60 procent op de projectsubsidies is geen besparing maar een kaalslag, als het omhakken van het Amazonewoud”, aldus de directeur.

“Als museum willen we ons solidair opstellen met de jonge kunstenaars die we morgen in het museum zouden tonen”, zegt Van Cauteren. “We proberen het debat te voeren op een open en genuanceerde manier, zonder uitdrukkingen als ‘subsidieslurpers’.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten