Het Belgische schaatsen leeft, met vijf landgenoten aan de start van eerste wereldbeker: “Het is best leuk”

Mathias Vosté Foto: Photo News

Bart Swings moet niet langer in z’n eentje ontbijten op de ochtend van een Wereldbekerwedstrijd. Integendeel, in het Wit-Russische Minsk is hij in het gezelschap van vier landgenoten. “Of ze advies vragen aan mij? Dat valt wel mee”, aldus de Leuvenaar.

Bart Swings, Mathias Vosté, Tim Sibiet, Stien Vanhoutte en Anke Vos. Zie daar, de volledige Belgische delegatie die dit weekend het ijs opstapt tijdens de eerste ‘World Cup’. “Dat is best leuk”, zegt Swings. “Mathias zit vaak bij zijn Nederlandse team, maar met de anderen trainen en eten we samen. Je stapt nu het ijs op met een groep waarvan je weet dat die hetzelfde doet als jij. Of ik advies moet geven? Dat valt mee hoor. Dan gaat het meer over de gang van zaken. Tim moest hier voor het eerst bloed laten nemen voor een dopingtest, dus dan houd ik een oogje in het zeil.”

De Leuvenaar traint dit seizoen “weer zoals vroeger”. Dat wil zeggen: meer volume, hardere trainingen en meer Belgisch. “Ik zie de Noren nog wel, maar we gaan onze eigen weg. En dat pakt goed uit. Ik merk dat ik op schema zit. Het is niet de bedoeling om nu al te pieken, maar ik hoop op een goeie uitschieter. Deze vier Wereldbekers (na Wit-Rusland volgen Polen, Kazachstan en Japan, red.) zijn vooral voorbereiding op de kampioenschappen, met het WK afstanden als grote doel. Al wil ik zeker nog eens het eindklassement van de massastart winnen. Daar hangt ook een premie van 15.000 dollar aan vast. En ik weet: goed of slecht, op de massastart doe ik altijd mee.”

Het Belgische schaatsen leeft, met vijf landgenoten aan de start van eerste wereldbeker: “Het is best leuk”
Bart Swings. Foto: BELGAIMAGE

Snelle landgenoten

Sprinter Vosté zette vorig seizoen grote stappen en zit nu bij wereldtoppers als Kai Verbij en Koen Verweij in het team. “Ik rij tijden die ik toen pas eind december reed”, aldus de West-Vlaming. “Ik zit dus serieus voor op schema. Op training wordt echt hard gereden en je moet mee, harder schaatsen dan je kan. Ik push mezelf en voel dat ik beter ben voorbereid dan anders. Ik moet ook minder bezig zijn met randzaken, dus heb veel minder stress.”

Ook Stien Vanhoutte wil bevestigen op de sprintnummers. “Ik heb zin om me te meten met de internationale top en hoop me te plaatsen voor het EK afstanden. Ik denk dat ik op dit moment het best kan scoren op de 1.000 meter. Van nature ligt een afstand als de 500 meter mij beter, maar op zo’n korte afstand moet alles kloppen en wordt elk foutje hard afgestraft. Wat nog weleens gebeurt aangezien ik op technisch vlak nog veel te leren heb”, klinkt het bij de studente die volgende week geen ploegenachtervolging rijdt door een zware blessure voor Sandrine Tas. “Heel erg”, aldus Swings. “Het potentieel van de dames is er namelijk en ze waren grote stappen aan het zetten.”

Het Belgische schaatsen leeft, met vijf landgenoten aan de start van eerste wereldbeker: “Het is best leuk”
Stien Vanhoutte. Foto: Instagram.

LEES OOK. De Belgische coach die eigenlijk wilde stoppen met topsport, maar nu op zoek moet naar 60.000 euro voor olympische droom

Vanhoutte start net als Vos en Sibiet ook op de massastart. “Om eerlijk te zijn is het nogal een sprong in het duister”, zegt die laatste. “Ik reed op het BK mijn eerste massastart ooit en werd tiende. Het niveau op de wereldbeker zal uiteraard een pak hoger zijn. Alle wereldtoppers zullen daar aan de start staan. Aangezien het nog maar mijn eerste jaar op het ijs is, was het doel om me te kwalificeren voor de wereldbeker en dat is dus al gelukt. Uiteraard hoop ik de verwachtingen te kunnen overtreffen en mij te plaatsen voor de finale.”

“Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten”, zegt Anke Vos, die even out was met een blessure. “Ik kan eindelijk nog eens een wedstrijd rijden en daar ben ik super blij om. Ik kijk er enorm naar uit. Dit is mijn eerste wereldbeker en ook onmiddellijk mijn eerst massastart ooit. Ik wil er gewoon van genieten en ben erg benieuwd.”

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN
    Meest recent