KU Leuven en UGent roepen studenten uit Hongkong terug

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Wegens de gespannen situatie in Hongkong hebben de KU Leuven en de UGent beslist om hun studenten terug te roepen die er momenteel aan universiteiten studeren.

“We volgen de situatie in Hongkong al een tijd op de voet en hebben deze beslissing genomen nu blijkt dat de universiteiten waar deze studenten ingeschreven zijn, de lessen opgeschort hebben wegens de situatie in het land. Uit niets blijkt evenwel dat de studenten momenteel acuut gevaar lopen”, aldus Sigrid Somers van KU Leuven.

Het is nog onduidelijk wanneer de studenten weer in ons land arriveren. “We zijn momenteel met hen in contact om ze te ondersteunen en begeleiden bij hun terugkeer. Eenmaal ze terug in Leuven zijn, zullen we ook hulp bieden bij het verder verloop van hun studies en examens”.

Ook de UGent roept haar studenten terug uit Hongkong, na de onrusten die er zijn uitgebroken. Het gaat om drie studenten die economische richtingen volgen via een uitwisselingsprogramma, zegt de persdienst van de Gentse universiteit. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewuste studenten naar huis vliegen, maar wegens de gespannen situatie worden de vluchten zo snel mogelijk geboekt.

LEES OOK. Onze vrouw zag Hongkong veranderen van een levendige plek naar een lege stad… tot de hel er ’s avonds losbarst

Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Hongkong donderdag aangepast. “Het is mogelijk om veilig naar Hongkong te reizen, maar verhoogde waakzaamheid is aangeraden”, luidt het. Buitenlandse Zaken wijst erop dat ook de volgende dagen en weken nog hinder en confrontaties worden verwacht tussen betogers en ordediensten. “Buitenlandse bezoekers worden niet geviseerd door de betogers, maar het is aangewezen om alle demonstraties te vermijden”.

In het advies staat dat alle lessen in het hoger onderwijs tot het einde van het jaar zijn opgeschort, en dat daarom aan Belgische studenten in Hongkong wordt aangeraden vervroegd naar huis terug te keren. Ook studenten die in de eerste helft van 2020 naar Hongkong wilden gaan om te studeren, wordt aangeraden voorlopig niet af te reizen en de actualiteit nauwgezet op te volgen.

KU Leuven en UGent roepen studenten uit Hongkong terug
Foto: EPA-EFE
AANGERADEN