Opnieuw eentje om af te vinken: “De Rechtvaardige Rechters” liggen ook niet verstopt in waterput

De Civiele Bescherming pompte de waterput donderdagochtend leeg. Foto: RR

Gent -

Het gestolen Lam Gods-paneel ligt al 85 jaar in een waterput vlak bij de Sint-Baafskathedraal. Een plek waar iedereen makkelijk bij kan. Dat was de hypothese van stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze (62). In maart stapte hij met zijn bevindingen naar het parket van Oost-Vlaanderen. Vandaag werd de waterput leeggepompt, maar het paneel werd niet gevonden.

De sleutel tot de oplossing van ‘s lands langstlopende mysterie is Reinaert de vos. Volgens de theorie van Dirk Van Nieuwenhuyze werd De rechtvaardige rechters, een paneel van het veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck, in de nacht van de diefstal met een touw neergelaten in een waterput in de Achtersikkel. De put is toegankelijk van op straat: hij staat nog altijd op het rustige binnenpleintje van het conservatorium, waar studenten iets kunnen drinken.

Lees hier meer over de hypothese van amateurspeurder Dirk Van Nieuwenhuyze

Opnieuw eentje om af te vinken: “De Rechtvaardige Rechters” liggen ook niet verstopt in waterput
Dirk Van Nieuwenhuyze voor de waterput. Foto: RR

Onderzoek

Het parket van Oost-Vlaanderen begon een onderzoek. Eind augustus werd in de Biezekapelstraat een eerste onderzoek gevoerd door de Federale Politie met onderwatercamera’s door het Technical Support Team van Zeebrugge. Toen werd gepeild naar de bodem en werd niets gevonden. De conclusie van dit team was dat de waterput leeggepompt moest worden en onderzoek van het puin nodig was om alles uit te sluiten.

Vandaag werd het onderzoek discreet verder gezet. De Civiele Bescherming kwam langs om de waterput met een dompelpomp leeg te pompen. Nadien daalde iemand van de Civiele Bescherming in de put. Hij vond een houten deksel, houten planken, delen van een houten stoel, een metalen kookpan en geldstukken…maar niet het paneel van de Rechtvaardige Rechters.

Opnieuw eentje om af te vinken: “De Rechtvaardige Rechters” liggen ook niet verstopt in waterput
De waterput in de Achtersikkel. Foto: RR

“Jammer”, zegt Dirk Van Nieuwenhuyze, “maar ik ben toch opgelucht dat het onderzocht is. Nu weten we ten minste met zekerheid dat het gestolen paneel niet in de waterput ligt.”

Hij bedankte de mensen van de civiele bescherming door hen mee te nemen naar het echte Lam Gods en hen in de kathedraal te tonen hoe en waar het paneel in 1934 werd geroofd.

“Ik blijf er overigens van overtuigd dat de Achtersikkel (het gebouw waarin nu het conservatorium is gevestigd, red.) de plek is waar moet gezocht worden. De waterput is het niet maar in de rest van het gebouw?”

Door Jeffrey Dujardin en Geert Neyt
AANGERADEN
Meest recent