Eerste rolstoelvriendelijke speeltuigen tegen 2021

In het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke zijn er al speeltuigen voor rolstoelgebruikertjes. Foto: carlo coppejans

Gent -

Drie Gentse parken krijgen ten laatste tegen 2021 een speeltuig voor kinderen in een rolstoel. Tegen 2024 volgt een rolstoelvriendelijk speelplein. Dat staat in een nieuw actieplan van de stad.

Speeltuintjes voor kinderen in een rolstoel zijn er niet in Gent. Tegen 2024 komt daar verandering in. Dan wordt het eerste inclusieve en rolstoelvriendelijke speelplein geopend. De Stad is volop op zoek naar een locatie. In afwachting krijgen drie parken tegen 2021 een speeltuig waar minder mobiele kindjes op kunnen spelen: in het Rabotpark, het Groene Valleipark en het Koningin Astridpark aan de Lousbergkaai. Dat staat in een nieuw actieplan van de stad.

Emotionele tussenkomst

Het thema veroorzaakte twee weken geleden ophef in de gemeenteraad. Toen vroeg raadslid Karlijn Deene (N-VA) in een emotionele tussenkomst waarom het allemaal niet sneller kan.

“We willen dit goed voorbereiden en er geen prestigeproject van maken dat totaal niet in de omgeving past of waar men met een rolstoel niet aan kan geraken”, zei schepen Astrid De Bruycker (SP.A) daarover in de bevoegde commissie.

“We gaan elk jaar tien tot vijftien speelzones volledig aanpassen of vernieuwen. Dat is niet zo evident als het lijkt. Sommige speeltuinen liggen nu eenmaal op plaatsen waarbij je de omgeving volledig zou moeten heraanleggen om ze toegankelijk te maken.”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent