Actie in het digitale tijdperk: domeinnaam gekaapt om aandacht voor preventie te vragen

Deze cheque moet de symbolische overdracht van de domeinnamen bekrachtigen. Foto: recht op een dak

Brussel -

De timing van beweging ‘Recht op een Dak’ is ideaal: net wanneer de nieuwe Bruss’help zijn coördinatieplan voor de winteropvang voorstelt, blijkt dat ‘Recht op een Dak’ de domeinnamen van de vzw gekaapt heeft. Het is een ludieke actie om te wijzen op het belang van preventie.

Met de start van de Winteropvang van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de beweging ‘Recht op een Dak’ de Brusselse autoriteiten - en in het bijzonder het nieuwe Bruss’Help-agentschap - even doen schrikken. De beweging heeft de domeinnamen brusshelp.be en brusshelp.brussels verworven. al is dat geen vijandige daad, vertelt Daan Vinck van ‘Recht op een Dak’.

Symbolische euro

“Bruss’help en ‘Recht op een Dak’ willen hetzelfde: het einde van de dakloosheid. Deze actie is geen actie tegen Bruss’help. Voor een symbolische euro zullen de domeinnamen worden overgedragen.

Maar ondertussen heeft Recht op een Dak zijn punt gemaakt: er moet worden ingezet op preventie en behuizing in plaats van op noodhulp. “We willen een structurele oplossing voor het daklozenprobleem. Brood en onderdak helpen alleen de moeilijke momenten door te komen. We moeten de dakloosheid niet beheren maar voorkomen, zodat mensen geen beroep meer hoeven te doen op de winteropvang. Daarna moet er hulp komen bij wat daarna komt: integratie in de maatschappij en toegang tot de woonmarkt. Een dakloze zit niet te wachten op noodhulp iedere nacht, maar wil een vaste woonplaats en een toekomst.”

Ooit overbodig

Voor ‘Recht op een dak’ gaat een te groot deel van het budget naar urgentie gaat in plaats van preventie. “Winteropvang is niet overbodig is, maar op deze ludieke manier tonen we dat meer op preventie moet ingezet worden. Het zou fantastisch zijn dat daklozenorganisaties ooit overbodig worden.”

Bruss’help is het eens met de beweegreden van ‘Recht op een Dak’. “Dit is een ludieke actie van een beweging die mee strijdt tegen de dakloosheid. We hebben preventiemaatregelen al op onze agenda gezet en ons huidig Winterplan bevat al duurzame oplossingen (zie kader). Maar die preventieve oplossingen moeten ook langs heel wat obstakels, die niet meteen op te lossen zijn”, vertelt François Bertrand van Bruss’help.

Door Amaury Michaux
AANGERADEN