Vlaams Belang krijgt het zwaar te verduren in parlement na brandstichting Bilzen: “In deze zaal zitten de pyromanen van de samenleving”

Bron © BELGA
Bilzen -

Premier Sophie Wilmès en minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) hebben in de Kamer de brandstichting in een asielcentrum in Bilzen streng veroordeeld. “Na wat er gebeurd is, wil ik iedereen oproepen om onvoorwaardelijk afstand te nemen van dergelijk geweld in woorden en daden, in de Wetstraat en in de Dorpstraat, nu en in de toekomst”, zei minister De Block. Ook Vlaams Belang deelde in de klappen.

Alle partijen in het halfrond veroordeelden de brandstichting als een “criminele daad”. Ook Vlaams Belang deed dat, bij monde van Annick Ponthier, zelf afkomstig uit Bilzen. “De daad is verwerpelijk, maar ook zorgwekkend omdat de kritiek op het asielbeleid verdacht wordt gemaakt”, zei Ponthier.

Linkse partijen wijzen Vlaams Belang met de vinger en zeggen dat die partij met het harde migratiediscours mensen tegen migranten opzet. “In deze zaal zitten de pyromanen van de samenleving”, zei Wouter De Vriendt (Groen). “De opening van een nieuw asielcentrum roept veel vragen op bij mensen. Het antwoord op die vragen kan niet zijn dat politieke partijen met belastinggeld haatcampagnes voeren op sociale media”, zei SP.A-fractieleider Meryame Kitir. “Jullie hebben de ideologische lucifer aangestoken”, klonk het bij Gaby Colebunders (PVDA).

LEES OOK. Fedasil ziet conflicten almaar driester worden, na “trieste primeur” in opvangcentrum Bilzen: “Frituurolie gooien en graffiti spuiten, dat kennen we. Maar de boel in de fik steken?!” (+)

Grote afkeuring was er ook te horen over de haatberichten die na de brandstichting op sociale media te lezen waren. Volgens minister De Block ontvangen de medewerkers van Fedasil of van de partners zoals het Rode Kruis de jongste maanden steeds meer van die haatberichten. Medewerkers zouden bang zijn om te gaan werken of naar huis te gaan. Ze heeft opdracht gegeven aan Fedasil om telkens na zulke haatberichten klacht in te dienen.

“Op sommige momenten moeten we durven zeggen: tot hier en niet verder! Sommige woorden zijn niet onschuldig omdat ze kunnen omgezet worden in daden”, zei De Block. “U hebt daar ook staan roepen, mevrouw Ponthier, hang nu niet de politieke maagd uit”.

Minister De Block kreeg uit verschillende hoeken het verwijt slecht gecommuniceerd te hebben met de gemeente en de omwonenden. “In Bilzen hebben we nog niemand gezien. Waar waren jullie?”, vroeg N-VA-Kamerlid uit Bilzen Wouter Raskin. Minister De Block ontkende dat. “Het opvangcentrum in Bilzen is uitgekozen omdat het een goed uitgerust rusthuis was en dat we er mensen met lichamelijke klachten konden onderbrengen”, zei De Block. Zodra het contract er was, heeft ze zelf de burgemeester ingelicht. Er is overleg geweest met het Rode Kruis en er was buurtoverleg gepland waar buurtbewoners met hun vragen terecht konden.

LEES OOK. Eigenares van platgebrand asielcentrum wil van geen wijken weten: “Ik heb maar één wens: de asielzoekers op champagne trakteren” (+)

Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Jean-Marie Dedecker (onafhankelijke) vroegen De Block om uitleg over de piek in het aantal asielaanvragen. Volgens De Block heeft Fedasil bijkomende opvang nodig omdat de asielprocedure te lang duurt, en niet omdat België als enige land van de EU volledig zou overspoeld worden door asielzoekers.

“Wie een ander migratiebeleid wil, moet niet buiten het parlement oproepen om de wetten niet meer na te leven, maar moet op nationaal en Europees niveau proberen een democratische meerderheid te vinden om de geldende wetten te wijzigen”, zei De Block.

Door red
AANGERADEN