Abonnee worden? Kies je leesformule

Zeventiger krijgt 24 maanden cel voor brandstichting bij buren, maar rechter acht racisme niet bewezen

Zeventiger krijgt 24 maanden cel voor brandstichting bij buren, maar rechter acht racisme niet bewezen

De aangestoken brand vernielde twee voertuigen van het gezin. Foto: jvi

Roosdaal -

Een 77-jarige man uit Roosdaal is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden met uitstel omdat hij tot tweemaal toe brand had gesticht in de voertuigen van zijn buren, een gezin van Turkse origine. De burgerlijke partij en het openbaar ministerie zagen een racistisch motief achter de feiten, maar de rechtbank vond daarvoor geen bewijzen.

De feiten vonden plaats aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal, in de zomer van 2018. De kabel van de satellietschotel van het Turkse gezin werd doorgesneden, er werd een spijker in een band van één van hun wagens gestoken en er werd een product in de brandstoftank gegoten waardoor het voertuig onklaar werd gemaakt. In de nacht van 4 op 5 juli 2018 werden dan twee wagens van het gezin in brand gestoken. Op 7 juli tenslotte werd hun 77-jarige buurman op heterdaad betrapt toen hij ook het laatste voertuig van het gezin in brand wilde steken.

De zeventiger werd opgepakt en vloog in de cel maar probeerde ook die in brand te steken. Hij vernielde ook de lavabo in zijn cel zodat die onder water kwam te staan. Bovendien zou hij zich bij verschillende verhoren zeer verward hebben getoond. Het leidde zijn advocaat ertoe te pleiten dat de man tekenen van dementie vertoonde.

Volgens de rechtbank was een nieuw deskundigenonderzoek daarover niet nodig en waren de feiten bewezen. Maar terwijl de burgerlijke partij en het parket een racistisch motief voor de feiten zagen, vond de rechtbank daarvoor geen bewijzen.

De zeventiger werd wel veroordeeld tot 24 maanden cel met uitstel, op voorwaarde dat hij zich psychiatrisch laat behandelen.

AANGERADEN