Actie tegen foie gras stoort minister tijdens etentje in Limburgs sterrenrestaurant

Dilsen-Stokkem -

Animal Resistance heeft dinsdagavond een etentje van Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) verstoord door actie te voeren tegen foie gras. Vijftig activisten stapten het restaurant binnen en begonnen te zingen. De politie werd ingeschakeld om de actievoerders buiten te krijgen.

Dinsdag rond 20.30 uur stapten ongeveer vijftig activisten onaangekondigd het sterrenrestaurant in de Vissersstraat binnen. Ze gingen rond de tafels met gasten staan. Animal Resistance postte zelf een video op de sociale media waarin te zien is hoe de actievoerders via hun gsm gruwelijke beelden toonden van foie gras-boerderijen.

Meteen werd de politie Maasland op de hoogte gebracht. De officier van wacht en twee ploegen gingen ter plaatse. Versterking vanuit de naburige zone Lanaken/Maasmechelen hield zich buiten op de achtergrond. “We hebben met de mensen van Animal Resistance gepraat en ze zijn vertrokken”, zegt de woordvoerder van de politie. Chef-kok Alex Clevers wil niet reageren.

Vastlijmen

De actie in Dilsen was de derde in rij van Animal Resistance. Zaterdag liet een 50-tal activisten zich al vastketenen en vastlijmen in de enige Vlaamse foie gras-boerderij in Bekegem. Een dag later werden in een versmarkt aan de Groenplaats in Antwerpen veertien vastgeketende activisten bestuurlijk aangehouden. In de versmarkt wordt ganzenlever verkocht.

“We hebben Vivendum gekozen na een klein online onderzoekje waaruit bleek dat ze drie gerechten met foie gras aanbieden. Wij willen dat foie gras volledig wordt gebannen. Dat is de enige manier waarop we het dierenleed achter de productie van eendenlever kunnen stoppen”, reageert woordvoerder Glen Lemmens. De organisatie gaat tussen nu en Kerstmis sowieso nog andere acties ondernemen.

Door mm/maw
AANGERADEN