Met 100 kilometer per uur rechtdoor over rotonde omdat ze afgeleid was door ruzie met haar man

Het ongeval gebeurde op 17 december 2017 op de rotonde La Palma. Foto: ndz

Menen -

Een 36-jarige vrouw riskeert een fikse straf nadat ze op 17 december 2017 rechtdoor reed op een rotonde in Menen en zo het leven van een Fransman afnam. De vrouw reed 100 kilometer per uur en had te veel gedronken. Toch vraagt haar advocaat een milde straf.

Het moest een gezellige avond worden voor V.V. (36) en haar echtgenoot, op 17 december 2017. Het koppel genoot van enkele drankjes op een kerstfeest in hun straat terwijl hun dochter elders aan het uitgaan was. Iemand zou dat meisje ophalen, maar die plannen wijzigden plots. V.V. kreeg op het feestje telefoon dat haar dochter plots geen chauffeur meer had. Dat deed de hele avond omslaan, met een echtelijke ruzie, daarvoor kwam ook de politie even tussenbeide, en een dodelijk ongeval tot gevolg. V.V. kroop alsnog zelf achter het stuur om haar dochter op te halen. De telefoontjes die ze onderweg kreeg van haar echtgenoot leidden haar nog meer af. Op de rotonde La Palma in de Moeskroenstraat in Menen liep het helemaal mis. Na een zoveelste melding op haar telefoon, was V.V. volledig afgeleid. Ze reed zonder stoppen en met een snelheid van 100 kilometer per uur rechtdoor op de rotonde. Er geldt een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. Daarbij kwam het tot een botsing met de Fransman Jacques M. Beide voertuigen werden weggeslingerd en M. overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. V.V. had 2,17 promille alcohol in haar bloed.

Milde straf gevraagd

V.V. moest zich donderdag voor de feiten verantwoorden op de politierechtbank. Daar draafde haar advocaat Tom Vlaeminck op met bovenstaand verhaal. “Ze heeft zelf geluk gehad dat ze nog leeft. Die vrouw had die avond helemaal de intentie niet om te rijden”, zegt Vlaeminck.

De vrouw herinnerde zich ook amper wat er gebeurd was. Camerabeelden van ANPR-camera’s langs de weg brachten duidelijkheid. Vlaeminck vraagt ondanks de zware feiten een milde straf. Bovendien wil hij dat de straf beperkt blijft tot een geldboete en er geen rijverbod wordt opgelegd. “Ze draagt zowel mentaal als fysiek nog de gevolgen van het ongeval”, zegt Vlaeminck. Op het moment van de feiten droeg V. geen veiligheidsgordel. Daardoor geraakte ze zwaargewond aan haar linkerbeen, dat momenteel nog steeds volledig ingepakt is met een brace. “Je zou kunnen zeggen ‘eigen schuld, dikke bult’, maar ze zal het wel haar hele leven met zich meedragen”, zegt Vlaeminck.

Of de rechtbank op die voorstellen zal ingaan, is nog maar de vraag. Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie waren op de rechtbank bijzonder streng voor V.V. “U heeft geluk gehad dat er niet nog meer mensen op die rotonde reden. Je zal maar passeren op dat moment.”, aldus de politierechter.

V.V. zelf excuseerde zich, terwijl ze volledig in tranen was. Er meldden zich geen burgerlijke partijen of nabestaanden in de zaak. Vonnis over twee weken.

Door Karen Verhulst
AANGERADEN