Hanne én Klaasje van K3 verloren een grootouder door alzheimer: nieuwe plaat moet dementie bespreekbaar maken

Hanne, Klaasje en Marthe. De eerste twee verloren al een grootouder aan de ziekte van Alzheimer. Foto: Jan Van der Perre

Wat als oma of opa een beetje gek begint te doen? Met het nummer Mijn held op hun nieuwe album Dromen wil K3 dementie bespreekbaar maken. Met reden: Hanne en Klaasje verloren beiden een grootouder aan de ziekte van Alzheimer.

“Als je niet meer weet wie ik ben. Ooit m’n naam vergeet, en m’n stem”, zo begint K3 Mijn held, een opvallend en teder lied uit hun nieuwe plaat Dromen. Daarmee zetten ze opnieuw in op een maatschappelijk thema: eerder zongen ze over homoseksualiteit, dit keer over de ziekte van Alzheimer. Een ziekte waaraan de opa en schoonvader van Hanne en de oma van Klaasje overleden.

“Tekstschrijver Alain Vande Putte heeft het thema dichterlijk verwoord. Het raakt me heel erg”, zegt Klaasje. “In de studio brak ik zelfs. Alle beelden kwamen terug: ik zag mijn oma weer, herbeleefde opnieuw het hele ziekteproces. Dat was heel intens. Als ik in het begin het nummer beluisterde in de wagen, kreeg ik telkens de tranen in de ogen. Intussen kan ik me eroverheen zetten. Dat moet ook, als we het live willen brengen.”

Ze hoopt ook dat K3 het onderwerp “onder de aandacht kan brengen”. “Er is meer onderzoek nodig en het is belangrijk dat mensen zich daarvan bewust zijn.”

Ra-ta-ta-ta

“Het is een nummer dat je niet kan zingen zonder er gevoel in te leggen”, zegt Hanne. “Maar toen we het lied opnamen, probeerde ik mijn eigen gevoelens af te blokken. Net omdat ik alles van dichtbij meemaakte. Miguel Wiels, onze componist, merkte dat. Hij adviseerde me om mijn gevoelens toch toe te laten. Wie naar Mijn held luistert, hoort dat dat is gebeurd. Ik werd er heel emotioneel van”, zegt ze.

Met Ra-ta-ta-ta staat overigens nog een nummer met een boodschap op het album. “Kinderen zien hun ouders naar het nieuws kijken. Ze merken dat er van alles gebeurt in de wereld en stellen zich daar vragen bij. Wij vinden het belangrijk om zulke onderwerpen ook ter sprake te brengen. Het zet jongeren aan om er met hun vader of moeder over te praten.”

Hanne én Klaasje van K3 verloren een grootouder door alzheimer: nieuwe plaat moet dementie bespreekbaar maken
Foto: ISOPIX

‘Dromen’ is vanaf nu verkrijgbaar

Door gvv, bpr