Het mag nog geen jaar, maar Indiase rechters twijfelen al over toelating vrouwen in tempel

Foto: REUTERS

Na veel geduw en getrek kregen vrouwen tussen 10 en 50 jaar begin dit jaar voor het eerst toegang tot de Sabarimala-tempel in het zuiden van India. Het bestuur van de hindoetempel had zich neergelegd bij een besluit van het Indiase hooggerechtshof. Maar na aanhoudend protest begint datzelfde hof nu te twijfelen.

Volgens het hindoeïsme zijn menstruerende vrouwen onrein. Bij de meeste tempels kunnen ze de rest van de maand wel naar binnen, maar al eeuwenlang worden alle vrouwen die zich in de menstruerende leeftijd bevinden, volledig uit de Sabarimala-tempel geweerd.

Het Indiase hooggerechtshof vond deze vrouwenban discriminerend en bijgevolg onwettig. Sinds begin dit jaar mogen alle vrouwen naar binnen, in theorie althans. Vrouwen die probeerden de tempel te betreden moesten dat stiekem doen, anders werden ze geweerd of zelfs aangevallen door conservatieve hindoes.

Het hof heeft nu besloten naar de grieven van deze hindoes te luisteren. Het eerdere besluit wordt herbekeken. De vrouwenbeweging die de voorbije jaren heeft gestreden voor toegang is woest. Ze vatten de mogelijke herziening van het besluit samen als “een stap vooruit, twee achteruit”.

Door agg
AANGERADEN