Abonnee worden? Kies je leesformule

15/11/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Directie en vakbonden De Lijn bereiken akkoord

Regio

-

Na tien dagen actievoeren bereikten de vakbonden en directie bij De Lijn in Vlaams-Brabant donderdagochtend een akkoord. De bussen rijden vanaf vrijdag vermoedelijk weer normaal.

Een groot deel van de chauffeurs en het personeel van de technische diensten legden vorige dinsdag het werk neer in zes stelplaatsen in de Vlaamse Rand. Aanleiding voor het protest was onder meer de onvrede over de personeelsplanning. De actie breidde snel uit naar de regio Leuven en na een oproep van de socialistische vakbond ACOD zelfs naar de rest van Vlaanderen. Een uitnodiging waarop noch ACV noch ACLVB inging. In het akkoord dat met de drie vakbonden werd bereikt, belooft de directie van De Lijn aanpassingen aan de planning voor chauffeurs en controleurs. “Wijzigingen aan werkroosters voor de volgende dag kunnen ten laatste om 12 uur aan de betrokkene worden gemeld”, laat de directie weten.

“Er komt met het oog op de berekening van de lonen een nauwkeurigere ‘puntering’ voor de effectief gepresteerde uren. De loonadministratie belooft ook een snellere oplossing voor fouten in de berekening van loon en vergoedingen. Alle geplande verloven in Vlaams-Brabant zijn goedgekeurd tot en met 31 december.” Bij De Lijn verwachten ze dat de dienstregeling vanaf vrijdag na tien dagen actievoeren opnieuw normaal zal verlopen. Donderdag was er nog hinder in Vlaams-Brabant en in beperkte mate ook in Oost-Vlaanderen. (jvi)

AANGERADEN