Abonnee worden? Kies je leesformule

15/11/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Akkoord tussen directie en vakbonden

Regio

-

Na tien dagen bereikten de vakbonden en directie bij De Lijn in Vlaams-Brabant donderdagochtend een akkoord. De bussen rijden vanaf vandaag opnieuw normaal.

Een groot deel van de chauffeurs en het personeel van de technische diensten legde vorige week dinsdag het werk neer in zes stelplaatsen in de Vlaamse Rand. Aanleiding voor het protest was onder meer de onvrede over de personeelsplanning. De actie breidde al snel uit naar regio Leuven en na een oproep van de socialistische vakbond ACOD zelfs naar heel Vlaanderen. Een uitnodiging waarop zowel het ACV als ACLVB uiteindelijk niet ingingen.

In het akkoord dat met de drie vakbonden bereikt werd, belooft de directie van De Lijn aanpassingen aan de planning voor chauffeurs en controleurs. “Wijzigingen aan werkroosters voor de volgende dag kunnen ten laatste om 12 uur aan de betrokkene gemeld worden”, laat de directie weten. “Er komt met het oog op de berekening van de lonen ook een nauwkeurigere ‘puntering’ voor de werkelijk gewerkte uren. De loonadministratie belooft ook een snellere oplossing voor fouten in de berekening van het loon en vergoedingen. Alle geplande verloven in Vlaams-Brabant zijn goedgekeurd tot en met 31 december.”

Bij De Lijn verwachten ze dat de dienstregeling vanaf vandaag na tien dagen van actievoeren opnieuw normaal zal verlopen. Gisteren was er nog hinder in Vlaams-Brabant en in beperkte mate ook in Oost-Vlaanderen. (jvi)

INFO

AANGERADEN