300.000 gezinnen zonder stroom en al 1 dode: ongewoon vroege en hevige sneeuwval houdt lelijk huis in zuiden en oosten van Frankrijk

Bron © BELGA, Le Soir, Sudinfo, RTL, Dauphiné Libéré

Foto: AFP

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft hevige sneeuwval zeer lelijk huisgehouden in het oosten en zuiden van Frankrijk. Vrijdag zitten ruim 300.000 gezinnen zonder stroom. Ook is er sprake van één dode.

‘Met bakken’ is de sneeuw in het oosten en zuiden van Frankrijk de afgelopen nacht uit de lucht gevallen. Op sommige plekken is 20 tot 30 centimeter gevallen. Het gaat om ‘plakkerige sneeuw’ die gemakkelijk op daken blijft liggen en aan de takken van de bomen blijft hangen. “Door die sneeuw is alle elektriciteitsinfrastructuur verzwaard”, zegt een woordvoerder van de Franse netbeheerder Enedis. “Ook kunnen afgebroken takken van bomen kortsluitingen veroorzaken”, klinkt het nog. Daarnaast hebben vallende bomen heel wat hoogspanningskabels afgerukt.

300.000 gezinnen zonder stroom en al 1 dode: ongewoon vroege en hevige sneeuwval houdt lelijk huis in zuiden en oosten van Frankrijk
Foto: AFP

1 dode en 300.000 woningen zonder stroom

In totaal zitten vrijdagochtend 300.000 gezinnen zonder elektriciteit in de Drôme, Isère, de Rhône en Ardèche. De netbeheerder spreekt van een uitzonderlijke situatie.

Nog volgens de woordvoerder van Enedis is het moeilijk om zeggen wanneer de elektriciteit hersteld zal zijn. “Het is een uitzonderlijke situatie, want de problemen zijn zeer geconcentreerd in dezelfde zone. Daarom hebben we grote schade op onze elektriciteitslijnen. We hebben ontwortelde bomen, takken die verzwaard zijn door sneeuw, bevriezen en kortsluitingen veroorzaken, en het fenomeen van plakkende sneeuw die samenklontert op elektriciteitskabels.”

Bomen die bezwijken onder het gewicht van de intense sneeuwval hebben ook al een leven geëist. In Roche, in het noorden van het departement Isère, is een 63-jarige bestuurder om het leven gekomen. Hij probeerde samen met andere mensen een boom te verplaatsen die op de baan lag, maar kwam onder een andere vallende boom terecht. Ook een 27-jarige man kwam onder de boom terecht. Hij raakte lichtgewond en moest in het ziekenhuis verzorgd worden, aldus de Franse krant Le Dauphiné Libéré.

Treinverkeer verstoord, 15 cm sneeuw op luchthaven van Lyon

In Isère is bovendien het treinverkeer op drie lijnen rond Grenoble zeker nog tot vrijdagmiddag verstoord nadat er bomen op het spoor zijn gevallen, laat openbaarvervoermaatschappij SNCF weten. Nog in het departement hebben de hulpdiensten afgelopen nacht 50 personen uit hun wagens moeten halen nadat ze door de sneeuwval gestrand waren. In de Ardèche geldt vrijdag tot 10 uur een circulatieverbod voor vrachtwagens en ander zwaar vervoer. De gemeente Saint-Julien-en-Saint-Alban liet 40 mensen evacueren omdat hun woning bedreigd werden door bomen die mogelijk kunnen bezwijken onder het zware gewicht van de sneeuw.

De sneeuwval liep op tot 15 centimeter op het vliegveld van Lyon Saint-Exupéry en in Saint-Etienne, en 30 centimeter in de Vercors, het plateau in de Isère en Drôme in het oosten van Frankrijk. Maar enkel in het departement Saône-et-Loire blijft er vrijdagvoormiddag een ‘oranje’ waakzaamheid gelden, voor sneeuw en ijzel, aldus Météo France. In zes andere departementen in het zuidoosten is het waakzaamheidspeil verlaagd.

300.000 gezinnen zonder stroom en al 1 dode: ongewoon vroege en hevige sneeuwval houdt lelijk huis in zuiden en oosten van Frankrijk
Foto: AFP

bekijk ook

Explainer - Hoe ontstaat sneeuw?

Video: Het Nieuwsblad

AANGERADEN
Meest recent