Trump stapt naar Hooggerechtshof om vrijgave van belastingaangiftes te stoppen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Advocaten van de Amerikaanse president Donald Trump hebben het Hooggerechtshof gevraagd de vrijgave van belastingaangiftes van de president te stoppen. Een federaal hof van beroep oordeelde vorige week dat Trump die aangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven.

Het hof van beroep besloot dat boekhoudkantoor Mazars, dat Trumps fiscale zaken regelt, geen reden heeft om de gevraagde acht jaar aan belastingafgiftes (van 2011 tot 2018) niet vrij te geven.

De vraag van de procureur kwam er in het onderzoek naar een storting van 130.000 dollar aan het adres van pornoactrice Stormy Daniels, om haar te doen zwijgen over een vermeende affaire die ze had met de president. De advocaten van Trump hebben steeds volgehouden dat Trump immuniteit geniet voor strafrechtelijke onderzoeken en vervolgingen zolang hij in het Witte Huis zit.

Het hof van beroep stelde vorige week echter dat Trumps presidentiële immuniteit hem niet het recht geeft om niet in te gaan op het bevel van de procureur. Dat betwisten de advocaten van de president. “We zijn hoopvol dat het Hooggerechtshof de gevaarlijke en schadelijke beslissing van het hof van beroep ongedaan zal maken”, stelde Jay Sekulow, een advocaat van de president, in een verklaring.

Eerste die weigert sinds Nixon

Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon (1969-74) die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken, zoals dat de gewoonte is tijdens de campagne. Al van in het begin verklaarde Trump dat hij de documenten niet kon vrijgegeven, omdat hij extra controles moest ondergaan door de belastingdienst.

Naast de procureur van Manhattan, verkozen als Democraat, hebben ook Democratische parlementsleden zowel in Washington als in New York dossiers ingediend om Trump te verplichten om zijn fiscale situatie vrij te geven.

Door gg
AANGERADEN