Amazon noemt toekenning megacontract van Pentagon aan Microsoft “niet objectief”: “Door slechte relatie tussen Trump en Bezos”

Bron © BELGA

Jeff Bezos (rechts) is ook eigenaar van The Washington Post. Die levert vaak kritiek op Donald Trump (links) en vice versa. Foto: ISOPIX

Het e-commercebedrijf Amazon is niet te spreken over de beslissing van de Amerikaanse regering om een contract voor clouddiensten ter waarde van 10 miljard dollar toe te kennen aan Microsoft. Amazon was ook lang in de race voor dat contract.

Het Pentagon was op zoek naar een aanbieder van clouddiensten, niet alleen voor de opslag zelf, maar ook voor software met kunstmatige intelligentie-technologie en machine learning, en het verwerken van data bij militaire operaties. Twee grote spelers waren in de running: Amazon en Microsoft. Uiteindelijk ging het contract, dat tien jaar loopt, naar Microsoft.

“Verschillende aspecten van het evaluatieproces hadden duidelijke tekortkomingen, fouten en vooroordelen. Het is belangrijk dat deze kwesties worden onderzocht en rechtgezet”, reageert een woordvoerder van Amazon.

De dienst Amazon Web Services (AWS) domineert de cloud-industrie. Het bedrijf biedt al beveiligde servers aan verschillende Amerikaanse overheidsinstanties aan, waaronder de CIA.

Bezos ook eigenaar van Washington Post

De beslissing van de Amerikaanse regering zou volgens het bedrijf te maken hebben met de moeilijke relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump enerzijds en Amazon en oprichter Jeff Bezos anderzijds. Bezos is ook eigenaar van de Washington Post, die geregeld stevige kritiek uit op de president. De president hekelt op zijn beurt vaak die krant.

De voormalige minister van Defensie James Mattis verklaarde eerder al, in zijn biografie, dat Trump hem had gezegd dat hij Amazon moest “afwimpelen” bij de toekenning van het contract.

AANGERADEN
Meest recent