Regionaal parlement verwerpt klimaatmaatregelen en 2 minuten later staat vergaderzaal onder water

Foto: Facebook Andrea Zanoni

Enkele minuten nadat de gemeenteraad van Venetië klimaatmaatregelen wegstemde is het gebouw waar het regionale parlement zetelt, ondergelopen. Het zou de eerste keer zijn dat het gebouw van de Consiglio regionale del Veneto onderloopt. De Italiaanse stad kampt momenteel met de zwaarste overstromingen heeft de Italiaanse regering de noodtoestand uitgeroepen. Ook vrijdag staat de stad opnieuw onder water. Ruim 70 procent van de straten staan blank, onder meer het bekende San Marco-plein is afgesloten.

Het water liep in het gebouw, waar het parlement van de regio Veneto zetelt, binnen omstreeks 22 uur. “Twee minuten eerder had de meerderheid, Fratelli d’Italia en Forza Italia, onze voorstellen om de klimaatverandering tegen te gaan nog weggestemd”, schrijft Andrea Zanoni, parlementslid Andrea Zanoni (Democratische Partij) afgelopen woensdag op Facebook. De voorstellen omvatten onder meer vervanging van dieselbussen en maatregelen tegen plasticvervuiling.

De Italiaans regering riep eerder al de noodtoestand voor de stad uit. Met de maatregel komt er meteen twintig miljoen euro vrij voor onmiddellijke hulp aan de stad en de bevolking. Venetië kreeg deze week af te rekenen met het ergste hoogwater in decennia. Dinsdagavond bereikte het waterpeil zijn hoogste stand sinds 1966, grote delen van de stad staan onder water. De schade aan gebouwen is nog niet duidelijk.

Vrijdag opnieuw overstromingen

Ook vrijdag heeft hoogtij lelijk huisgehouden in Venetië. Ruim 70 procent van de stad staat blank, onder meer het San Marco-plein is afgesloten voor het publiek. Het waterpeil bevond zich rond 11.20 uur ongeveer 160 centimeter boven het normale niveau, zegt de gemeente. Burgemeester Brugnaro spreekt op Twitter van “een nieuwe dag van alarm”. Hij roept de bewoners op tot voorzichtigheid.

De hevige wind voert het water opnieuw de stad in. De scholen en het Dogepaleis blijven gesloten en het openbaar vervoer ligt stil. Het water staat wel minder hoog dan woensdag. Toen werd een recordwaarde van 187 centimeter geregistreerd, het hoogste niveau in meer dan 50 jaar. Meer dan 90 procent van de historische stad stond toen onder water.

Regionaal parlement verwerpt klimaatmaatregelen en 2 minuten later staat vergaderzaal onder water
Foto: Facebook Andrea Zanoni

Door adm
AANGERADEN