Disney+ geeft waarschuwingen voor ‘racistische’ Peter Pan, King Louie uit Jungle Book en andere problematische figuren

Streamingdienst Disney+ komt in Nederland niet alleen met een waarschuwing voor roken, maar gaat ook waarschuwingen geven bij films en programma’s waarin personages of verhaallijnen voorkomen die beledigend stereotypes bevatten of racistisch kunnen overkomen.

“Dit programma wordt u voorgesteld zoals het oorspronkelijk is gemaakt. Het kan verouderde culturele voorstellingen bevatten.” Die waarschuwing kregen Amerikaanse kijkers al bij oudere films op streamingdienst Disney+. Nu bevestigt een woordvoerder aan De Telegraaf dat ook Nederlandse kijkers waarschuwingen zullen krijgen bij klassiekers zoals Dumbo, Peter Pan en andere problematische, verouderde en/of kwetsende personages.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de kraaien uit Dumbo (één van hen heet Jim Crow, een directe verwijzing naar de wetten die rassenscheiding bewerkstelligde), de siamese kat uit The Aristocats die piano speelt met stokjes, de stereotype voorstelling van native americans in Peter Pan, of King Louie in The Jungle Book.

Het is niet de enige disclaimer die Disney+ aan zijn programma’s toevoegt. Voor series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil ontmoedigen, bijvoorbeeld ook door sigaretten in zijn grote pretparken in de VS te verbieden.

Door De Telegraaf