Liefdesverhaal in operatiekamer eindigt in belaging en bedreigingen: verpleegster krijgt 12 maanden cel met uitstel

De vrouw krijgt 12 maanden cel met uitstel. Foto: jdu

Gent / Lovendegem -

Het lijkt een verhaal uit de gekende serie Grey’s Anatomy, alleen eindigt het in een celstraf van 12 maanden met uitstel voor een verpleegster. De verpleegster werd verliefd op een dokter in het operatiekwartier. Maar toen ze zag dat hij met een andere vrouw omging werd ze ziekelijk jaloers: ze stuurde 44 dreigbrieven gedurende 2,5 jaar en bedreigde haar familie.

De 56-jarige verpleegster, die niet aanwezig was, krijgt een celstraf van 12 maanden met uitstel. Daarbij zal de vrouw zich aan de probatievoorwaarden moeten houden, waaronder psychologische begeleiding volgen. Het verhaal begon in een Gents ziekenhuis, waar de 56-jarige verpleegster uit Lievegem zag hoe de dokter waarop ze verliefd was, omging met een andere vrouw. “Ik was enorm jaloers”, verklaarde ze in de rechtbank. Die jaloezie veranderde al snel in haat.

Bloemetjes

Meer dan twee jaar lang kreeg de ‘liefdesrivaal’ en haar familie brieven toegestuurd op alle mogelijke manieren. Het enige consistente waren de postzegels: altijd stonden er bloemetjes of vlinders op. De inhoud was iets minder rooskleurig. “Er stonden de meest weerzinwekkende zaken in”, zei de advocaat van het slachtoffer. “Ze schreef termen als rioolrat, hoer en andere zware verwensingen.” Ook werd de vrouw en haar familie bedreigd. Zo schreef ze in één brief: “Als je verder contact zoekt met de dokter, ga je kapot gaan. Een afrekening staat jullie te wachten”. Zelfs naar de werkgever van het koppel werden brieven verstuurd.

Kinderen

De vrouw werd gevat dankzij enkele schrijnende details in de brieven, waaruit bleek dat het iemand uit het ziekenhuis moest zijn. “De kinderen werden als doelwit gebruikt”, zei de advocaat van de slachtoffers. “Er werd specifieke informatie gebruikt die zij als zorgkundige enkel kon weten. Eén van hun kinderen is transgender, de andere is zwaarlijvig. Ze werden beiden behandeld in datzelfde ziekenhuis.” De verpleegster verklaarde in de rechtbank dat ze niet in de dossiers gekeken had, maar ze het via collega’s had gehoord.

“Hoe kon u dat doen?”

Voor de familie waren de afgelopen jaren vreselijk, zij hadden geen enkel idee wie tot zoiets in staat kon zijn. “We kenden elkaar niet”, verklaarde de vader. “We hebben elkaar toevallig eens ontmoet op de Gentse Feesten, maar meer niet. Het was vreselijk. We kregen bedreigingen, ook naar de kinderen toe. Je leest over je kinderen, over hun behandeling tot in het kleinste detail. Hoe kon u dat doen?” Het antwoord van de verpleegster was simpel, “Ik was jaloers. Ik kreeg haatgevoelens, omwille van de liefde voor de dokter.”

“Ziekelijke jaloezie”, klonk het bij het openbaar ministerie. “Haar verliefdheid en jaloezie bracht haar tot dat punt. Zij was niet de nummer één bij de dokter. Mevrouw moet een serieus mentaal probleem hebben”, aldus het openbaar ministerie die een celstraf gedeeltelijk met probatievoorwaarden vorderde. “Psychologische begeleiding is absoluut nodig.” De verpleegster betuigde nog haar spijt richting de familie, “Het was een serieuze les voor mij, ik heb sinds de feiten al hulp gezocht.”

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN