OVERZICHT. Zo plezant is uitgaan in jouw gemeente

Foto: evb

Het Nieuwsblad gaat dit jaar op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. In negen afleveringen leggen we de 300 gemeenten op de rooster. Deze keer onderzoeken we waar het plezant op café en restaurant gaan is. In welke stad of gemeente kun je tot in de vroege uurtjes aan de toog hangen? Valt er iets lekkers te eten en kun je daarbij kiezen tussen Italiaans, Chinees of nog iets anders?

Bekijk hier de score voor jouw gemeente 

Zo gingen we te werk 

Elke stad of gemeente kreeg een score op 10. Zeven van die punten werden behaald op basis van een checklist die onze correspondenten invulden in elke Vlaamse stad of gemeente. Elk ja-antwoord leverde een punt op.

Het aantal restaurants en cafés per 1.000 inwoners kregen we via Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat om gegevens van 31 december 2018. Die cijfers werden omgezet naar twee punten, één punt voor het aantal cafés en één punt voor het aantal restaurants.

Het laatste punt werd toegekend op basis van de resultaten in de Gemeentemonitor, een tevredenheidsenquête rond horeca in opdracht van de Vlaamse regering uit 2017. Als een gemeente 80% scoorde, resulteerde dat in 0,8 op 1 in onze test.

Door oom
AANGERADEN