Yens (19) werd verpletterd onder instortend dak, de baas van zijn bouwbedrijf moet nu boete betalen

  • De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar voor Yens (19) kwam alle hulp te laat.
Sint-Niklaas / Waasmunster -

De zaakvoerder van een familiebouwbedrijf uit Waasmunster is veroordeeld tot een geldboete van 3.000 euro voor een dodelijk ongeval op 24 oktober van 2016 op een werf in de Kuildamstraat in Sint-Niklaas. De 19-jarige dakwerker Yens Maras werd toen verpletterd onder een dak dat was ingestort na het doorzagen van een draagbalk.

“Er werden geen stabiliteitsmaatregelen genomen, waardoor de achtergevel op een bepaald moment instortte”, zette de arbeidsauditeur de omstandigheden van het ongeval uiteen. “Er bleek niet genoeg onderzoek geweest te zijn naar de staat van de constructie. De werkzaamheden verliepen ook niet onder toezicht van een architect en een ingenieur stabiliteit. Alles werd zeer ondoordacht uitgevoerd, met een dodelijk ongeval als gevolg.”

De zaakvoerder van het familiebedrijf had er tijdens het proces samen met zijn advocaat op gewezen dat hij nog had geprobeerd om de werkzaamheden stil te leggen, maar dat hij net te laat kwam.

“De vader van het slachtoffer, die ook voor het bedrijf werkte, was al begonnen met de afbraak. Hij heeft de dood van zijn eigen zoon veroorzaakt.”

Door Bert Foubert
AANGERADEN