Bart Swings houdt stand bij opener wereldbekerseizoen, Nederland treurt om legende: “Zo wil ik niet rondrijden”

Sven Kramer. Foto: AP

De kop is eraf want in het Wit-Russische Minsk is vrijdag het wereldbekerseizoen schaatsen begonnen. Bart Swings reed een degelijke 5 kilometer, maar het waren de Nederlanders die het onderwerp van debat waren.

LEES OOK. Het Belgische schaatsen leeft, met vijf landgenoten aan de start van eerste wereldbeker: “Het is best leuk”

Swings zette een tijd van 6:26.30 neer in Wit-Rusland. Bijna vijf seconden trager dan zijn seizoensbeste van eind vorige maand in het Duitse Inzell, maar wel na een regelmatige race tegen de Canadees Graeme Fish. Swings ging pas in de laatste twee ronden boven de 30 seconden en werd uiteindelijk negende.

“Ik ben wel tevreden van mijn 5km”, aldus de Leuvenaar. “Technisch was het niet de beste rit, maar om zo het seizoen te beginnen is niet slecht. Afgelopen jaren was die eerste 5km vaak wat een tegenvaller. Nu zit ik op zich maar vier seconden van plek twee. Plek negen is geen super resultaat, maar het is wel een tijd waar ik op verder kan bouwen. En het lag dicht bij elkaar dus doorheen het seizoen kan ik door beter technisch te schaatsen zeker omhoog klimmen.”

Bart Swings houdt stand bij opener wereldbekerseizoen, Nederland treurt om legende: “Zo wil ik niet rondrijden”
Bart Swings Foto: AP

De winst was voor de ongenaakbare Patrick Roest. De 23-jarige schaatser zette met een tijd van 6:16:62 een nieuw baanrecord neer en was daarvoor bijna zes seconden sneller dan Jorrit Bergsma en Denis Yuskov. Zijn rechtstreekse tegenstander, Sven Kramer, beleefde een vreselijke rit. De viervoudige olympische kampioen kwam met een tijd van 6:28.53 op een dertiende plaats op zestien deelnemers terecht.

LEES OOK. Nederland heeft er een medaillekaper bij, maar noem Patrick Roest (de alleskunner uit Lekkerkerk) vooral niet “de nieuwe Sven”

“Dit was niet goed”, aldus de 33-jarige Nederlander die nooit eerder buiten de top tien eindige op ‘zijn’ afstand. “Het heeft vooral met m’n rug te maken. Ik heb het niet goed onder de controle en dat is erg jammer. Het maakt mij niet zoveel uit of ik nu vierde of dertiende word. Ik vind het veel erger dat het niet loopt. Zo wil ik niet rondrijden.”

Op de 3 kilometer bij de vrouwen ging de winst naar de Canadese Isabelle Weidemann. Met een tijd van 4:04.68 was ze vier tienden sneller dan Carlijn Achtereekte. Ivanie Blondin werd derde, voor Martina Sáblíková en Antoinette de Jong. Daarnaast won Nederland de teamsprint bij zowel de mannen als de vrouwen.

Bart Swings houdt stand bij opener wereldbekerseizoen, Nederland treurt om legende: “Zo wil ik niet rondrijden”
Foto: EPA-EFE
Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN