Rode Duivels kunnen zich verzekeren van beschermde status bij EK-loting: één punt en groepswinst is binnen

De Bruyne en co. trainden nog een laatste keer voor de confrontatie tegen Rusland. Foto: Photo News

Het EK is al een feit. Maar als de Rode Duivels op 30 november reekshoofd willen zijn bij de loting en toplanden als Spanje of Italië liefst vermijden, moeten ze nu hun poule winnen. De Belgen zijn hongerig, maar één puntje in en tegen Rusland is al genoeg voor groepswinst. We missen wel Chadli, terwijl Vermaelen ook niet 100 procent is.

De Rode Duivels hebben een haat-liefdeverhouding met Sint-Petersburg. Hier verloren ze 495 dagen geleden – op 10 juli 2018 – de halve finale van het WK tegen Frankrijk met 1-0. Om dan drie dagen later in datzelfde stadion euforisch brons te pakken tegen Engeland. “Als ik nu de kleedkamer binnenstap of door deze spelerstunnel loop, voel ik vooral positieve emoties”, aldus bondscoach Roberto Martinez.

De Belgen kunnen zich in de imposante Gazprom Arena – vanavond gevuld met 62.000 fans – maar beter thuisvoelen. Als onze jongens straks groepswinnaar worden, is de kans heel groot dat ze volgend jaar op het EK 2020 opnieuw in een poule terechtkomen met wedstrijden in dit stadion.

Natuurlijk droomt iedereen ervan om deze kwalificatiecampagne met een onwaarschijnlijke 30 op 30 af te sluiten, maar voor de groepswinst volstaat het al om tegen directe concurrent Rusland één puntje te pakken. Zelfs een nederlaag met één goal verschil is genoeg, als we dan dinsdag maar winnen van Cyprus. Geen stress.

Rode Duivels kunnen zich verzekeren van beschermde status bij EK-loting: één punt en groepswinst is binnen
Foto: EPA-EFE

Trossard out

Of toch? De Duivels kampen met enkele kwaaltjes. Zo reisden Leandro Trossard en Nacer Chadli niet mee naar Sint-Petersburg door blessures. Bij de eerste was dat niet onverwacht, maar Chadli voelde pas weer hinder op de laatste training. Pas maandag sluit de flankspeler van Anderlecht opnieuw aan. Romelu Lukaku en Thomas Vermaelen zaten wel op het vliegtuig. Vermaelen is zo’n speler die altijd wil voetballen, maar het valt nog af te wachten of de bondscoach een risico neemt met zijn kuitblessure.

Het dak van het stadion was gisteren dicht, maar vandaag moet het dak eraf. Het duel met Rusland wordt voor de Belgen – met een verjongde defensie? – een test om te zien hoever ze nu echt staan. Al zijn er nog altijd Hazards, Lukaku en De Bruyne om ervoor te zorgen dat we tijdens de EK-loting op 30 november in Boedapest een beschermd reekshoofd zijn.

Rode Duivels kunnen zich verzekeren van beschermde status bij EK-loting: één punt en groepswinst is binnen
Foto: BELGA
Door Jürgen Geril