Peter De Roover (N-VA) aan kunstenaars: “Bevrijd u van de subsidieslurf en doe wat u wil doen: choqueren”

Bron © VRT NWS

De Vlaamse cultuursector kwam deze week in het geweer tegen de aangekondigde fikse besparingen van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Kamerfractieleider Peter De Roover verdedigt het beleid van zijn partijgenoot. “De voorbije jaren is te veel vergeten dat kunst ook schoonheid is.”

Het was een bittere pil voor de theatermakers, acteurs en andere actoren uit de kunstsector toen Jambon zijn besparingsplannen aankondigde: dat er net zoals voor iedereen een besparing van 6 procent zat aan te komen, was eigenlijk al geweten. Dat meer dan de helft (60 procent) of 5 van de 8 miljoen aan steun voor cultuurprojecten – de zogenoemde projectsubsidies – zouden sneuvelen niet.

De sector liet het er niet bij zitten: honderden personen -onder wie een resem aan bekende gezichten- trokken naar het Vlaams Parlement om te protesteren.

LEES OOK. Jan Jambon nodigt protesterende cultuursector uit om te praten over besparing: “Ik wil in debat gaan over de opdeling”

Schoonheid

In ‘De afspraak op vrijdag’ reageerde N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover op de ontstane commotie. De Roover liet weten achter het beleid van zijn partijgenoot te staan. Ook gaf hij zijn eigen visie op kunst en cultuur toe. “Ik denk dat de voorbije jaren het gegeven dat kunst schoonheid is, te veel vergeten is. We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden.”

“Want wat zien we vandaag? Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste gevoelens van de kunstenaar. Het is de kunstenaar die belangrijker wordt. Het enige dat niet allerindividueelst is, dat is de financiering. Die is allercollectiefst”, klonk het verder. “Een beetje verschuiving” kan dus geen kwaad, aldus De Roover.

Subsidieslurf

Volgens de N-VA’er moet de minister van Cultuur niet bepalen wat mooi is, maar hij vindt wel dat kunst en cultuur over schoonheid moet gaan. “Heel wat dingen die we vandaag gepresenteerd zien, hebben andere bedoelingen dan schoonheid.”

“Je hebt ook een tweede taak van cultuur: om te choqueren, vragen te stellen of te confronteren. Daarmee heb ik geen probleem, voor alle duidelijkheid”, benadrukt De Roover nog. Toch heeft hij “een klein probleem” met die vrijheid om dingen in vraag te stellen.

“Als overheid zou je moeten zeggen dat je geld geeft, maar de kunstenaar niet stuurt. Als nu de indruk wordt gewekt dat de overheid zich wil bevrijden van kritische kunstenaars, zou ik een omgekeerde oproep willen doen aan de kritische kunstenaars: bevrijd u van de overheid en van het hele idee dat u aan de subsidieslurf moet hangen om te doen wat u eigenlijk wil: choqueren.”

Door rrln
AANGERADEN