Mathieu Van der Poel in tranen na zege in Tabor: “Het is een héél zware week geweest”

Mathieu van der Poel won zaterdag de Wereldbeker-wedstrijd in Tabor. De Nederlandse wereldkampioen besloot ondanks het overlijden van zijn grootvader Raymond Poulidor eerder deze week om toch af te zakken naar Tsjechië en eerde de Franse ex-toprenner met een felbevochten overwinning. Tijdens het interview achteraf werd het Van der Poel allemaal even te veel.

Het was geen makkelijke race voor Van der Poel. De wereldkampioen was pas in de vijfde ronde vooraan komen aansluiten. Omdat hij zonder eerdere deelname aan de wereldbeker vanop de derde rij moest starten. Omdat hij misschien niet op het juiste bandenprofiel was gestart, maar vooral natuurlijk omdat het de eerste cross was na het overlijden van grootvader ‘papy’ Raymond Poulidor.

“Het is een zware week geweest”, gaf Van der Poel toe. “Vandaag was het héél lastig. Het was zoeken naar het goede gevoel en ik ben blij dat ik won. Zowel fysiek als mentaal had ik het enorm lastig. Maar ik ben blij dat ik ben blijven vechten. Ik wou héél graag winnen. Voor mijn grootvader maar ook omdat Tabor voor mij speciaal is. Mijn concurrenten hebben het mij het niet cadeau gegeven: in het begin had ik het moeilijk om vooraan te geraken en ze hebben mij goed onder druk gezet. Maar ik heb alles op de laatste ronde gezet en het is mooi om hier te kunnen winnen.”

Vooraf had Van der Poel ook al even een korte reactie gegeven aan Play Sports. “We kregen deze week niet zo’n leuk nieuws. We wisten al wel langer dat het slechter met hem ging, dus we waren wel een beetje voorbereid. Maar dat maakt het niet minder hard natuurlijk”, zei Van der Poel. “Of ik vandaag tijdens de cross aan hem zal denken? Tijdens de wedstrijd zo weinig mogelijk omdat ik de focus wil houden op de cross. Maar uiteraard heb ik veel aan hem gedacht deze week.”

LEES OOK. Voor opa Poulidor! Mathieu van der Poel sluit bewogen week af met felbevochten zege in Tabor

Adrie van der Poel: “Zeer grote klasse”

Ook Mathieu’s vader Adrie van der Poel reageerde kort op het overlijden van zijn schoonvader en de manier waarop zijn zoon Mathieu daarmee omgaat. “Ik vind het super knap wat Mathieu hier vandaag doet. Iedereen weet dat hij zeer close was met zijn opa. Je ziet aan alles dat hij niet goed in zijn vel zit, maar wat hij hier presteert is zeer grote klasse. Het ging vandaag niet vanzelf, maar dat is het leven.”

De stad in Zuid-Bohemen is een soort rode draad in de carrière van van der Poel. Nog nooit heeft hij er een cross verloren. In Tabor won hij als junior zijn eerste wereldbeker. Hij werd er in 2015 de jongste wereldkampioen ooit bij de profs. En zaterdag was het een grandioos decor voor het allermooiste eerbetoon aan opa Poulidor.

Iserbyt: “Enkel grote kampioenen winnen in zo’n omstandigheden”

Mathieu Van der Poel in tranen na zege in Tabor: “Het is een héél zware week geweest”
Foto: BELGA

“Enkel grote kampioenen kunnen in zo’n omstandigheden rijden en winnen”, vertelde Iserbyt in Tabor. “En dat is Mathieu van der Poel toch. Het moet emotioneel niet gemakkelijk zijn om in zo’n periode te crossen. Ik verwacht hem morgen/zondag in Hamme opnieuw. Ikzelf blijf door mijn tweede plaats in Tabor mooi aan de leiding staan van het Wereldbekerklassement. Koksijde zal geen klus worden voor mij, want dat parcours ligt me niet zo goed. We zien wel waar ik zal eindigen aan de Kust.”

Iserbyt moest in Tabor pas in de slotronde passen. “De laatste demarrage van Mathieu van der Poel was net iets te scherp voor mij. Ik moest enkele meters toegeven en dat mag je niet laten gebeuren. Misschien kwam mijn versnelling iets te vroeg in de wedstrijd, maar ik mag toch tevreden zijn met de manier waarop ik deze Wereldbekercross heb aangepakt.”

Lars van der Haar mocht als derde mee het podium op. “Tabor is een cross die met echt wel goed ligt. Dat was vandaag niet anders”, bekende de Nederlander. “Er zijn hier enkele klimstroken, maar daarna kan je wat herstellen en dat spreekt me aan. Na de balkjes moest ik de twee laten rijden. Ik probeerde nog naar Van der Poel en Iserbyt toe te rijden, maar dat lukte mij niet meer. De balkjes waren er dus net iets te veel aan voor mij.”

BEKIJK OOK.Mathieu van der Poel deelt ontroerend dubbelportret met grootvader Poulidor

Door Maarten Delvaux, jpdv, blg
AANGERADEN
Meest recent