Voor opa Poulidor! Mathieu van der Poel sluit bewogen week af met felbevochten zege in Tabor

© BELGA

Amper drie dagen het overlijden van zijn grootvader Poulidor heeft Mathieu van der Poel de Wereldbeker veldrijden in Tabor op zijn naam geschreven. De Nederlandse wereldkampioen moest daarvoor wel erg diep gaan want Eli Iserbyt en Lars van der Haar gingen tot in de laatste hectometers mee met Van der Poel. Uiteindelijk klopte Van der Poel zijn grootste concurrent Iserbyt in een sprintje met twee.

Maarten Delvaux

Herbeleef de race hier van start tot finish.

Het was Eli Iserbyt die de kopstart nam. In het spoor van de West-Vlaming volgden respectievelijk Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Daan Soete, Lars van der Haar en Toon Aerts. Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die geen gunstige startpositie genoot, fietste op een zestiende plaats. Het bleef een tijdlang op een lint hangen met vooraan steeds wisselende kopposities, terwijl Mathieu van der Poel stelselmatig opschoof naar de kop van de wedstrijd.

© BELGA

Michael Vanthourenhout ging aanvallen en mocht de vierde ronde aansnijden met een lichte voorsprong op het duo Lars van der Haar met Eli Iserbyt. Wat verderop volgden Corné van Kessel, met Toon Aerts en Quinten Hermans. Van der Poel had ondertussen het gezelschap gekregen van Tim Merlier en reed op positie zeven. Voorin kregen we met Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt drie man op kop. Na 38 minuten cross dikte de kopgroep aan toen ook Van der Poel het groepje met Eli Iserbyt vervoegde. Met Toon Aerts, Quinten Hermans en Corné van Kessel probeerden drie Telenet-Baloiserenners ook de kloof met de leiders te overbruggen.

LEES OOK. Mathieu Van der Poel in tranen na zege in Tabor: “Het is een héél zware week geweest”

Iserbyt bleef het hard spelen en ging voor het aanvatten van de voorlaatste ronde opnieuw aanvallen. Mathieu van der Poel knokte zich evenwel naar zijn wiel en nam snel de koppositie over van Iserbyt. Ook Lars van der Haar maakte de overstap naar de leiders terwijl Michael Vanthourenhout, bij het ingaan van de slotronde, bleef hangen op zeven seconden. Belgisch kampioen Toon Aerts volgde als vijfde op een halve minuut. Iserbyt bleef de rest onder druk zetten waardoor Lars van der Haar kraakte. Het sein dan voor Mathieu van der Poel om te gaan versnellen. Iserbyt moest enkele meters toegeven en dat bleek voldoende voor de Nederlandse wereldkampioen om zijn vierde zege van het seizoen te boeken, na eerdere zeges in Ruddervoorde, het EK in het Italiaanse Silvelle en de Jaarmarktcross in Niel. Zondag verschijnt hij ongeslagen aan de start voor de DVV Trofee in Hamme. In de stand voor de Wereldbeker blijft Eli Iserbyt leider met 310 punten. Toon Aerts is nog steeds tweede met 265 punten. Derde is Michael Vanthourenhout (238 punten).

© BELGA

Top vijf

1. Mathieu van der Poel

2. Eli Iserbyt

3. Lars van der Haar +12”

4. Michael Vanthourenhout +42”

5. Toon Aerts +1’

Nieuwe stand Wereldbeker

1. Eli Iserbyt 310 punten

2. Toon Aerts 265

3. Michael Vanthourenhout 238

4. Lars van der Haar 203

5. Quinten Hermans 202

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten