Venetië zet zich schrap: hoogste alarmfase voor nieuwe overstroming, schade bedraagt nu al ruim 1 miljard euro

Venetië recht de rug voor een derde zware overstroming in één week. Voor zondag is opnieuw de hoogste alarmfase uitgeroepen: rond de middag zou het water stijgen tot een peil van 1,6 meter hoog en zullen grote delen van de historische lagunestad opnieuw onder water staan. Burgemeester Luigi Brugnaro heeft laten weten dat de schade intussen al zeker 1 miljard euro bedraagt.

mtm

Dinsdagavond was de stad getroffen door het ergste hoogwater in 53 jaar. Het water kwam 1,87 meter hoog, de op één na hoogste waterstand die Venetië ooit gekend heeft. Kerken, musea, hotels ... liepen onder. Het record dateert van 4 november 1966, toen het water tot 1,94 meter steeg. Vrijdag overspoelde het ‘acqua alta’ opnieuw grote delen van de stad.

Burgemeester Brugnaro heeft opgeroepen tot giften vanuit het buitenland. “Venetië is de trots van heel Italië, Venetië is een culturele erfenis voor iedereen, uniek in de wereld”, zo stelde hij.

Rukwinden

De inwoners van de Dogenstad worden ook zaterdag onderworpen aan nieuw natuurgeweld. De Italiaanse civiele bescherming vaardigde een “rood alarm” uit voor heel de regio rond de Dogestad omwille van rukwinden.

Burgemeester Brugnaro moest vrijdag nog het bekende San-Marcoplein meerdere uren afsluiten omwille van het wassende water. In de namiddag werd de maatregel ingetrokken toen het water aan het zakken was.

© AFP

© AFP

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten