Zevende Gouden Spike op een rij voor Nafi Thiam (en nu op naar Tokio 2020)

Foto: Photo News

Al voor de zeven de keer op rij verovert Nafi Thiam de Gouden Spike. Het toont haar dominantie in de mondiale – en bij uitbreiding Belgische – atletiek aan. Mooi, maar met haar gedachten zit de vice-wereldkampioene en olympische titelverdedigster al bij de Olympische Spelen van Tokio.

LEES OOK. Bashir Abdi pakt eerste Gouden Spike: “Ik heb een dubbel gevoel bij de Olympische Spelen”

De trofeeën zijn leuk en fijn en Thiam nam glimlachend de trofee in ontvangst. Maar de vice-wereldkampioene zevenkamp kijkt al verder. “De aanloop naar Tokio 2020 is vorige week begonnen.” Dan doelt ze op het begin van haar trainingen, nadat ze vijf weken rust nam en een paar keer op vakantie ging. Het meest positieve nieuws dat ze meebracht uit vakantie: “Mijn elleboog is geruststellend, er is geen operatie nodig, de ligamenten zijn niet geraakt, ik had enkel rust nodig.” Want het was haar elleboog die haar van superprestatie – relatief bekeken, want ze won in Talence en werd vice-wereldkampioene in Doha – hield, omdat ze pijn had. Geen operatie, dat is zeer goed nieuws, zegt ook Roger Lespagnard, haar coach. “Als de ligamenten zouden geraakt zijn, was het minder geruststellend, en een operatie zou helemaal niet goed zijn geweest.”

Na het WK in Doha rekende Lespagnard zo’n drie tot zes maanden vooraleer haar elleboog weer zou zijn opgelapt zoals dat met succes gebeurde met haar kuit. Lespagnard: “Inmiddels is ze begonnen met die elleboog op te trainen, dat zijn specifieke kine-oefeningen, die ze thuis kan doen. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat zo’n twee, drie maanden duren vooraleer we weer speerwerptrainingen zullen kunnen doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het met haar elleboog in orde zal komen.”

Veel motivatie

Zevende Gouden Spike op een rij voor Nafi Thiam (en nu op naar Tokio 2020)
Foto: Photo News

Lespagnard heeft zijn topatlete na de vakantie gemotiveerd zien terugkomen, ook al viel het WK zeer laat het afgelopen seizoen. “Ze heeft er heel veel zin in. Er resten nog 36 weken voor de Olympische Spelen – je ziet, ik heb mijn huiswerk gemaakt (lacht) – en dat moet volstaan.”

Nu ze gedaan heeft met haar universitaire studies, zweert Lespagnard bij een iets andere voorbereiding op het belangrijkste toernooi van het komende seizoen, in dit geval Tokio 2020. Een stage is voorzien in januari, in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, en misschien nog eentje in april. “We zullen vooral iets meer competities doen voor de Olympische Spelen. Zo zal ze bijvoorbeeld meer competities op de hordesprint achter de rug hebben, dat heeft ze nodig om sneller te worden. Normaal gezien zal ze geen zevenkamp voor de Olympische Spelen, dus geen Götzis. Sinds ik haar train, merk ik dat ze na een zevenkamp zoals Götzis of Talence – en dan heb ik het niet over blessures – dat ze drie weken iets minder geconcentreerd is. Niet dat ze niet traint, hein. Maar dan heb ik liever dat ze een paar competities (waar ze één of twee proeven doet) meer doet en geen volledige zevenkamp vooraf, dan winnen we enkele weken. Want 36 weken voor de Olympische Spelen, die zijn snel voorbij. Tenzij we merken dat ze nog een zevenkamp nodig heeft. Op dit ogenblik heb ik er alle vertrouwen in dat ze zal klaar zijn in Tokio 2020.”

Door Hans Jacobs
  • AANGERADEN