REACTIES. Rode Duivels willen dinsdag feestje bouwen in slotmatch, maar toch treurt bondscoach Roberto Martinez een beetje

Zorgt dit duo voor een monsterscore in de laatste groepswedstrijd tegen Cyprus? Foto: BELGA

Na de vlotte 1-4 op bezoek bij Rusland was het uiteraard feest bij de Rode Duivels, die nu ook zeker zijn van groepswinst. En dat feest willen ze ook dinsdag in eigen land hebben tijdens de slotmatch tegen Cyprus, als we kapitein Eden Hazard mogen geloven. Ook bondscoach Roberto Martinez was blij, al treurde de Spanjaard een beetje over de afwezigheid van een Belgisch EK-stadion. “We moeten deze fantastische generatie vieren.”

LEES OOK.Broertjes Hazard loodsen Rode Duivels naar overtuigende zege tegen Rusland: Belgen zijn groepswinnaar

LEES OOK.ANALYSE. Laat het EK maar komen: deze Belgen kunnen er iets neerzetten

Eden Hazard: “En nu dinsdag een feest ervan maken”

“Ik zei het aan de rust: één van de makkelijkste goals van mijn carrière. Dat gebeurt niet zo vaak bij mij. Het was een cadeau van Kevin. Ik heb geprobeerd om hem een cadeau terug te geven, maar hij scoorde niet. Dat is het verschil.” (lacht)

Wie wel raak trof, was broer Thorgan. Het was de tweede interland waarin beide Hazards de netten vonden. “Wie scoort, maakt ons eigenlijk niet uit. Als we maar de match winnen. Maar oké, het was toch een familiefeest, he. Daarmee bedoel ik niet alleen voor Thorgan en mezelf, maar voor heel België. Het doet me plezier om samen beslissend te zijn - dat is wat de mensen vragen van ons - maar we zijn één grote familie met heel het land. Dinsdag tegen Cyprus willen we 30 op 30 halen in deze kwalificaties. Dat is ons doel.”

REACTIES. Rode Duivels willen dinsdag feestje bouwen in slotmatch, maar toch treurt bondscoach Roberto Martinez een beetje
Eden Hazard wil ook dinsdag een feestje bouwen in het Koning Boudewijnstadion. Foto: BELGA

En voor het EK zou de speler van Real Madrid toch nog eens willen oefenen tegen een echt topland. Genre Frankrijk of Spanje. “Het is natuurlijk niet ik die daarover beslis, maar wat mij betreft graag”, besloot Hazard. “We weten nu al dat we erg stevig zijn tegen kleinere landen. Als we het EK willen winnen, moeten we ook toppers verslaan. Dan kunnen we onze kwaliteit echt testen. We moeten blijven groeien als ploeg en met een maximum aan vertrouwen naar het Europees kampioenschap gaan.”

Kevin De Bruyne: “We moeten nog beter worden in balbezit”

”De eerste helft was redelijk qua voetballen, de tweede vond ik persoonlijk niet zo goed. We moeten nog beter worden in balbezit, maar daar kunnen we op oefenen”, luidde de analyse van Kevin De Bruyne. “De mentaliteit is belangrijk. We hadden vandaag niks te winnen of te verliezen, dan is het mooi om hier met 1-4 te komen winnen. Dat we 30 op 30 kunnen pakken? We moeten het match per match bekijken. Op voorhand kijken we niet naar die 30 punten. Dat ons team nu nog hechter lijkt? Deze ploeg speelt al zo lang samen. Er komen spelers bij, er vallen spelers af. Maar iedereen die erbij komt, toont dat ze progressie willen maken en de ploeg vooruit willen duwen. Dat is belangrijk.”

Thomas Vermaelen: “Ik ben fan van Boyata”

“We hebben een goede match gespeeld, al was onze eerste helft beter dan de tweede. We waren dodelijk efficiënt voorin. Als achterin alles goed zit, weet je ook dat je soms maar halve kansen nodig hebt om te winnen”, zei Thomas Vermaelen. “Dat het pas ons tweede tegendoelpunt was in deze kwalificatiepoule? Ja, maar dat ligt niet alleen aan de verdedigers. We proberen als ploeg goed te staan en in systeem te voetballen. En Dedryck Boyata was ook goed. Hij bewijst dat al lange tijd op training en in wedstrijden, hij speelde vandaag goed tegen sterke spitsen. Ik ben fan van hem, want hij is sterk en snel!”

REACTIES. Rode Duivels willen dinsdag feestje bouwen in slotmatch, maar toch treurt bondscoach Roberto Martinez een beetje
Deze generatie zal helaas niet te zien zijn in eigen land op het EK volgend jaar. Foto: EPA-EFE

Thibaut Courtois: “Rusland is goede waardemeter”

“Of ik ongelukkig ben met die tegengoal? Nee, er wordt veel te veel gezegd dat ik enkel clean sheets wil”, aldus de eerste reactie van doelman Thibaut Courtois. “Voor de rust was het een finale, onze intensiteit was heel belangrijk. 0-3 en eigenlijk hebben we geen kansen weggegeven. In de tweede helft waren de Russen iets gevaarlijker. We scoren wel nog de 0-4, maar je voelde dat die 1-4 in de lucht hing. Ik stop een kopbal en de rebound kon ik niet tegenhouden. Maar Rusland had ook een goed WK. Ze zijn heel stug en moeilijk te bespelen, en er is een grote kans dat we hen op het EK weer tegenkomen. Voor mij zijn ze een goede waardemeter. 30 op 30? Ja, dat mag normaal niet mislopen. We zien wel wat er dinsdag gebeurt, of de bondscoach de ploeg wat door elkaar gooit. Maar dan nog moeten we winnen van Cyprus.”

Courtois liet na de wedstrijd ook zijn ongenoegen blijken over de vreemde loting voor de eindfase van het EK. Gekwalificeerde landen die een speelstad hebben tijdens het EK, zullen immers zeker twee groepswedstrijden in eigen land mogen spelen. “Jammer dat het EK op die manier al wat vastligt door speelsteden, dat is volgens mij niet de opzet van een EK.”

Roberto Martinez: “Jammer dat er geen EK-stadion in België is”

“Rusland wilde aanvallend spelen, en dat zorgde voor een open match. Onze eerste helft was zeer sterk, in de tweede helft gaven we de bal te veel weg. De kansen die we kregen in de eerste helft hebben we ook afgewerkt. Maar we wilden winnen en gaan nu weg met een sterke prestatie.” Bondscoach Roberto Martinez was dus zeer lovend over zijn team. “Het team was zeer hongerig, ook achterin. Er was een goede Russische aanval, maar ook de afweer van onze drie verdedigers was goed. Dat tegendoelpunt verdienden ze niet. Maar je moet beter blijven worden en dat doen we ook. Nu moeten we mooi eindigen in Brussel en vieren met de fans. We mogen ook niet onderschatten wat we bereiken met dit maximum van de punten. Het is jammer dat we geen stadion hebben om in te spelen tijdens dit EK, om deze fantastische generatie te vieren.”

LEES OOK.ONZE PUNTEN. Allemaal uitblinkers bij de Rode Duivels, maar eentje stak er toch bovenuit

Video: Ruptly

Door Sam Varewyck, Jürgen Geril