Asbest aangetroffen na brand in toekomstig asielcentrum in Bilzen

Bron © BELGA

Een gespecialiseerde firma is bezig de asbestresten op te ruimen Foto: Tom Palmaers

Bilzen -

Onderzoek heeft aangetoond dat er in asbest gevonden is in de dakleien van de Ark van Noe, het nog te openen asielcentrum in Grote-Spouwen (Bilzen) dat zondagavond uitbrandde. Dat vernam de stad zaterdagnamiddag, zo maakte het stadsbestuur zaterdagavond bekend.

De dakleien van het uitgebrande gebouw bevatten “in beperkte mate” asbest, meldt de stad Bilzen. Een gespecialiseerde firma is zaterdagavond al begonnen met het zorgvuldig opruimen van alle restanten rond het gebouw. De brandweer brengt de buurtbewoners op de hoogte.

(klik om de brief in hoge resolutie te zien)

“Er is geen reden tot ongerustheid, er zijn geen aanwijzingen dat er tijdens en na de brand asbestvezels verspreid werden in de wijdere omgeving”, luidt het. De milieudeskundige van de stad zal samen met de brandweer alles coördineren en opvolgen.

LEES OOK. Eigenares van platgebrand asielcentrum wil van geen wijken weten: “Denk je dat ik mij laat tegenhouden door een stel onverdraagzame haatzaaiers?” (+)

Het gebouw in Bilzen, waar het Rode Kruis een asielcentrum wil openen, brandde in de nacht van zondag op maandag helemaal uit. Het dak was helemaal verwoest, en er was veel rook- en waterschade. Snel werd duidelijk dat het vuur aangestoken was. Toch wil het Rode Kruis het opvangcentrum in het gebouw tegen half december operationeel hebben.

De stad Bilzen heeft ondertussen vijf speciale bewakingscamera’s geïnstalleerd om het gebouw en de omgeving in de gaten te houden.

AANGERADEN
Meest recent