Abonnee worden? Kies je leesformule

17/11/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Élodie Ouédraogo doet mee in ‘Make Belgium great again’.  vtm

Frances Lefebure gaat voor minder pleegkinderen op de wachtlijst

Voor de voorlaatste aflevering van Make Belgium great again wil Frances Lefebure het aantal pleegkinderen op de wachtlijst terugdringen. Momenteel wachten in Vlaanderen 980 kinderen op een geschikt pleeggezin. Om die uitdaging tot een goed einde te brengen, roept de presentatrice de hulp in van olympisch kampioene Élodie Ouédraogo.

“Veel mensen denken inderdaad dat ik een adoptiekind ben, maar ik ben als pleegkind opgegroeid in een écht Benetton-gezin”, vertelt Ouédraogo. “Mijn ouders hadden hun eigen kinderen, maar maakten ook plaats voor adoptiekinderen en voor mij als pleegkind. Ik heb mijn broers en zussen ook altijd gewoon als mijn échte broers en zussen beschouwd.”

LEES OOK. ‘Week van de Pleegzorg’ gaat van start, drie pleegkinderen getuigen: “Ik leef nog omdat mijn moeder me weggaf”

Nog meer uitdagingen

En er zijn natuurlijk nog wel meer zaken die ons land beter kunnen maken, en dus trekt Lefebure ook met Zita Wauters en Wannes Lacroix (runner-up van The voice 2019) naar een alcoholkliniek voor jongeren in het Nederlandse Delft. Elke week belanden 45 Belgische jongeren (tussen de 12 en 17 jaar) op de spoeddienst met alcoholintoxicatie na een avondje ‘bingedrinken’. België is een van de zes landen in Europa waar jongeren al vanaf 16 jaar mogen drinken, in plaats van 18 jaar.

Ten slotte wil Lefebure de Belgen ook wat meer laten lachen. Met een experiment gaat ze op zoek naar de geheime formule om meer te lachen. Haar geheim wapen? Jacky Lafon. (eadp)

AANGERADEN