FOTO. Nutsleidingen banen zich een weg door centrum Zeveneken

Lochristi - Over kruissnelheid praten is een beetje overdreven na een week, maar de werken in het centrum van Zeveneken zijn goed en wel opgestart. En ja, het was wat wennen. Zelfs op zondagmiddag - zes dagen na het begin - gingen nog een paar bestuurders in de laatste meters voor het laatste verbodsbord aan 'Groenten en Fruit Pauwels' in de rem. Aarzelend, of ze toch niet op een drafje door Zeveneken konden. Voor alle duidelijkheid: nee dus, want u bent dan flagrant aan het spookrijden en komt - in het minst erge geval - neus aan neus te staan met een tegenligger uit Lokeren. En dat stukje tweede vak in de andere richting dient ook niet om rechts in te halen als het u niet snel genoeg gaat in de zone 50. Klik en kijk door de fotoreeks hoe de nutsleidingen (uw elektriciteit,gas, water, internet ...) zich een weg banen door de ondergrond van Zeveneken.

Na een week is er al stevig doorgewerkt: er is begonnen aan de noordelijke kant, net voorbij de Zavel. Ondertussen zijn de leidingen al tot aan zakenkantoor Dierinck - ter hoogte van huisnummer 99 - in de sleuven verdwenen. Met nette 'bruggetjes' naar de voordeur op de oprit van de bewoners. Bewuste burgers hebben al keurig hun 'huissituatie' op het Fluvius-documentje zichtbaar voor het raam gehangen. De kabels zelf in alle kleuren en dikten liggen trouwens kilometergewijs opgeslagen in een soort 'kabelpark' aan de Zavel, in de buurt van het nieuwe Uyttenhovecomplex. En ze komen uit Eupen, mocht u daar al in geïnteresseerd zijn. Op de Zavel bevindt zich ook de groene werfkeet waar u op woensdagmiddag met uw vragen kan aankloppen.

De huidige verkeerssituatie en wegomlegging blijft van kracht tot minstens 5 januari 2020, het einde van de eerste fase. Wanneer u op zondagmiddag al eens geniet van een gebraden kipje van het kraam aldaar: dat kan u blijven doen. "We blijven altijd staan, in de buurt toch", zeggen Serge en Micheline, die er de kippetjes aan het spit rijgen. "We proberen altijd in principe zo dicht mogelijk bij de lichten te staan. En parkeren kan (nu) op de parking van Leefschool Eikenkring. Omdat we niet altijd kunnen inschatten hoe de opkomst gaat zijn, is het best om op voorhand een belletje te geven." De geur van gebakken kip, het hoort bij de zondagmorgen in Zeveneken-Dorp. Net als de statige herfstroestbruine eiken. Maar dat is een ander verhaal. 

Door Geert Herman
AANGERADEN