Poules EK 2020 beginnen vorm te krijgen: Rode Duivels zo goed als zeker van twee van de drie tegenstanders

Foto: BELGA

De loting van het EK voetbal 2020 vindt pas plaats op 30 november in Boekarest, maar als Duitsland zijn laatste groepsmatch wint, weten de Rode Duivels dinsdag al dat ze in een groep met Rusland en Denemarken terechtkomen.

Op dit moment zijn 19 van de 24 deelnemende landen aan het EK voetbal 2020 (12 juni - 12 juli) bekend: België, Oekraïne, Italië, Engeland, Tsjechië,Duitsland, Nederland, Kroatië, Spanje, Zweden, Polen, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Rusland, Finland, Portugal, Zwitserland en Denemarken.

De zes groepen (A tot en met F) op Euro 2020 bestaan elk uit vier ploegen, waarvan de beste twee van elke groep doorgaan naar de knock-outfase. Ook de vier beste derde ploegen gaan door naar de achtste finales. Zo vallen er na de groepsfase slechts acht ploegen af.

Doordat het EK in twaalf landen wordt gespeeld en elk gekwalificeerd land dat mee organiseert minstens twee groepswedstrijden in eigen land speelt, wordt de loting een ingewikkelde en meer dan ooit gestuurde gebeurtenis. In elke EK-poule kunnen hooguit twee landen die wedstrijden tijdens de eindronde organiseren bij elkaar in de groep komen. Van alle organiserende landen zijn Engeland, Duitsland, Nederland, Spanje, Rusland, Italië en Denemarken al zeker gekwalificeerd. Zoals u weet liet België de kans om ook in eigen huis te spelen liggen door een gebrek aan nationaal voetbalstadion.

Al vijf reekshoofden zeker

Poules EK 2020 beginnen vorm te krijgen: Rode Duivels zo goed als zeker van twee van de drie tegenstanders
Engeland gaat als reekshoofd naar het WK. Foto: Action Images via Reuters

De reekshoofden van de zes groepen zijn de zes beste groepswinnaars van deze voorronde. Op dit moment zijn België, Italië, Oekraïne, Engeland en Spanje zeker van hun status als reekshoofd.

Voor het laatste plaatsje zijn er - in theorie - nog vier gegadigden. Duitsland heeft dinsdagavond genoeg aan een thuiszege tegen Noord-Ierland. Als zij het laten afweten kunnen ook Frankrijk, Nederland en Polen nog met het zesde plekje gaan lopen. In dat geval zou het aankomen op doelpuntensaldo, en daar zijn Frankrijk en Nederland duidelijk in het voordeel. Les Bleus hebben drie doelpunten voorsprong op Oranje, maar hebben hun laatste match wel al gespeeld en moeten van in de sofa toekijken. Nederland moet op de laatste speeldag dus met drie goals verschil proberen winnen van Estland, en hopen dat Duitsland thuis Noord-Ierland niet kan kloppen.

Voor de Rode Duivels maakt het geen verschil of Nederland of Duitsland zich tot reekshoofd kroont. Net zoals Italië, Engeland en Spanje zijn zij immers allebei gastland. Doordat Oekraïne omwille van de moeilijke politieke relaties niet in de poule van de Russen mag terechtkomen, zou België dan automatisch in groep B, met Rusland en Denemarken, terechtkomen. Die twee tegenstanders komen uit pot 2 en pot 3, waardoor de laatste opponent van de Belgen automatisch uit pot 4 zou komen, en dus een zwakker land zal zijn. Voorlopig is enkel van Finland geweten dat het in pot 4 zal zitten, maar vier van de zes posities in de pot moeten nog ingevuld worden met winnaars van de play-offs. Die worden pas in maart gespeeld.

Enkel als Frankrijk alsnog met de status van reekshoofd zou gaan lopen - en daarvoor moet dus al veel gebeuren - maken de Rode Duivels kans om nog in een andere groep te komen.

Intussen beginnen de poules van EURO 2020 langzaamaan vorm te krijgen. Vijf landen zijn dus al zeker reekshoofd, maar er zijn ook al drie landen zeker van pot 2, vier landen van pot 3 en één land van pot 4. Op dinsdagavond staat er dus toch nog behoorlijk wat op het spel. Vooral voor Nederland dan, dat nog in pot 1, pot 2 én pot 3 kan terechtkomen.

Zo zien de poules van EURO 2020 er voorlopig uit:

POT 1

Italië

België

Engeland

Spanje

Oekraïne

?

POT 1 OF POT 2: Duitsland of Nederland, Frankrijk, Polen

POT 2

Kroatië

Rusland

Zwitserland

?

?

?

POT 2 OF POT 3: Nederland, Portugal

Turkije

Oostenrijk

Denemarken

Zweden

?

?

POT 3 OF POT 4: Tsjechië, Hongarije/Wales/Slovakije

POT 4

Finland

?

PO1

PO2

PO3

PO4

Door Maarten Delvaux en Wim Conings