Nieuwe voorzitter CD&V wordt havenbaas Joachim Coens of jongerenvoorzitter Sammy Mahdi

Bron © BELGA

Burgemeester van Damme Joachim Coens en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi gaan door naar de tweede ronde van de voorzittersverkiezingen bij CD&V. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt. Op 6 december is de opvolger van Wouter Beke bekend.

De 53-jarige Coens kwam met 26 procent als primus uit de stembusgang, maar hij haalde zoals verwacht niet de vereiste helft van de stemmen. In de tweede ronde neemt de havenbaas van Zeebrugge het op tegen de 31-jarige jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die met 19 procent beslag legde op de tweede plaats.

In de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen brachten ruim 22.500 leden van de christendemocratische partij een stem uit. Op 6 december wordt bekend wie Wouter Beke zal opvolgen als voorzitter van CD&V.

Nieuwe voorzitter CD&V wordt havenbaas Joachim Coens of jongerenvoorzitter Sammy Mahdi
Coens en Mahdi Foto: Photo News

Coens: “Geen grote inhoudelijke verschillen”

Coens dankt zijn goede score in de eerste ronde naar eigen zeggen aan de combinatie van het lokale burgemeesterschap met zijn internationale bedrijfservaring. Daarbovenop bracht hij een pleidooi voor een partij “die mensen een beter gevoel geeft, oplossingen voor hun buurt, verenigingen en ondernemingen mee gestalte geeft en zo de betrokkenheid in de samenleving versterkt”. Topfavoriet wil Coens zich niet noemen. “Inhoudelijk heb ik tussen ons niet zo’n grote verschillen opgemerkt. Het gaat meer over methodiek en stijl, en misschien ook leeftijd. Het is ook belangrijk voor mij dat de lokale verwevenheid zeer diep in onze partij zit”, blikte hij vooruit.

Mahdi: “Vernieuwing en verjonging”

“Er is een keuze naar stijl toe”, vindt ook Sammy Mahdi. “Ik heb drie jaar ervaring als jongerenvoorzitter en ken het huis heel goed. Ik ben nationaal actief en probeer daar een fris en offensief imago van de partij te brengen.” Als jongste kandidaat presenteert Mahdi zichzelf als de man van “de vernieuwing en verjonging” binnen de partij, die de christendemocratische ideologie als basis voor de toekomst van CD&V ziet. “Ik geloof niet in een expertenkabinet of een brede partij die moet proberen om links en rechts binnen te halen.”

Nieuwe voorzitter CD&V wordt havenbaas Joachim Coens of jongerenvoorzitter Sammy Mahdi
Walter De Donder Foto: ISOPIX

De Donder delft nipt het onderspit

Mahdi haalde het net van Walter De Donder (3.511 stemmen). De 59-jarige burgemeester van Affligem strandde op de derde plaats met 16 procent van de stemmen. “Ik had niet verwacht zo dicht bij de tweede plaats te eindigen”, reageerde De Donder, die in de campagne de krantenkoppen haalde met een opvallend migratiekritisch discours. “Ik denk dat we met een aantal mensen de lijn van de partij voor de toekomst hebben kunnen bijsturen. Ik heb er vooral op gewezen dat men te weinig naar de basis heeft geluisterd. Ik hoop dat men dat zal onthouden en meer heldere taal zal spreken”, aldus de acteur. Op wie hij gaat stemmen, wou De Donder niet kwijt, maar hij stelde wel vast dat Coens “het voordeel heeft dat hij ook burgemeester is en weet wat er aan de basis leeft”.

Nieuwe voorzitter CD&V wordt havenbaas Joachim Coens of jongerenvoorzitter Sammy Mahdi
De zeven kandidaten: Sammy Mahdi, Katrien Partyka, Christophe Vermeulen, Walter De Donder, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen. Foto: BELGA

Zeven kandidaten

In totaal deden zeven kandidaten een gooi naar het voorzitterschap. De enige vrouw in het gezelschap, burgemeester van Tienen en Vlaams parlementslid Katrien Partyka (46), haalde 12 procent van de stemmen. Dat percentage haalde ook Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem, burgemeester van De Pinte en één van de “twaalf apostelen” die binnen de partij een analyse heeft gemaakt van de nederlaag bij de verkiezingen van mei. Raf Terwingen (47), de burgemeester van Maasmechelen, haalde 11 procent. De 38-jarige Christophe Vermeulen tenslotte moest genoegen nemen met 4 procent.

AANGERADEN