Hof van Cleve blijft enige met drie sterren: dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants in jouw buurt

Foto: pn, rr

Maandagmiddag werd in Flanders Expo de nieuwe Michelingids 2020 voorgesteld en de bijbehorende sterren werden uitgereikt. Enkel het Hof van Cleve van Peter Goossens krijgt drie sterren. Ons land krijgt er dus geen nieuw driesterrenrestaurant bij.

Een nieuwe Michelingids is jaarlijks goed voor 900-tal betere restaurants, waarvan zo’n 140 met sterren. Enkel het Hof van Cleve heeft in ons land drie sterren. In 2011 kreeg Hertog Jan in Zedelgem ook drie sterren, maar zij sloten vorig jaar de deuren. Er werd dit jaar opnieuw gehoopt op een tweede driesterrenrestaurant, maar het mocht weer niet zijn.

(lees verder onder de kaart)

Eén ster

Enkele nieuwkomers binnen de categorie één ster: La Canne en Ville in Brussel, Le Gastronome in Paliseul, Essenciel in Leuven, Souvenir in Gent , Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik, Ogst in Hasselt en L.E.S.S in Brugge. Dat laatste is het restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Zij sloten vorig jaar hun driesterrenrestaurant Hertog Jan, wat betekent dat hun nieuwe restaurant nog geen jaar na de opening al een ster krijgt.

LEES OOK. “Plots stond de chef voor me met een enveloppe”: Michelin inspecteur klapt uit de biecht

Twee en drie sterren

Er is slechts één nieuwkomer in de categorie met twee sterren. Enkel Cuchara in Lommel krijgt voor het eerst twee sterren. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”

Bij de driesterren blijft de situatie onveranderd. Ook dit jaar krijgt enkel het Hof van Cleve van Peter Goossens drie sterren en blijft daarmee het enige restaurant in ons land dat die status heeft. “De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring. Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren”, schrijft de organisatie in een persbericht.

(Lees verder onder de foto)

Hof van Cleve blijft enige met drie sterren: dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants in jouw buurt
Foto: Photo News

LEES OOK. De truc met BMW en de fout met peper en zout: zo moet je je gedragen als je gaat eten in een sterrenrestaurant

Niet meer in de gids

Enkele zaken verschijnen niet meer in de 2020-editie van de Michelingids. Bartholomeus in Knokke-Heist, dat vorig jaar nog twee sterren had, staat er dit jaar bijvoorbeeld niet meer in. Het restaurant sluit zijn deuren op 16 december 2019. Ook Bistro Berto in Waregem en Tois pour Toi in Schouweiler (Luxemburg), die vorig jaar nog één ster hadden, stoppen ermee en verdwijnen dus uit de gids.

Enkele andere restaurants moesten dan weer een ster afgeven. La Villa in the Sky in Elsene en Mosconi in Luxemburg ging van één naar twee sterren. En Jan Van den Bon in Gent, Terborgt in Huizingen, D’Oude Pastorie in Lochristi en La Villa des Bégards in Embourg verliezen hun enige ster.

Door csn,sgg
Meest recent