Oeps … CD&V stemt per ongeluk tegen eigen tariefverhoging: “Een beginnersfout”

Foto: BELGA

Gent -

Consternatie binnen de Gentse gemeenteraad: een vertegenwoordiger van CD&V stemde tégen de verhoging van de toegangsprijs van de stadsmusea, al onderhandelde CD&V die prijzen zelf. “Een beginnersfout”, erkent Mieke Van Hecke (CD&V). “Maar onze vertegenwoordiger is tenminste bereid haar mening bij te stellen, iets wat ik amper zie in de gemeenteraad.”

Zijn akkoord met de tariefverhoging? Open VLD, Groen, SP.A. Onthoudingen? N-VA en Vlaams Belang. En wie is er tegen? PVDA en … CD&V. Een stemming over het verhogen van de toegangsprijs van de Gentse stadsmusea zoals het STAM en het SMAK zorgde enkele weken geleden voor enige opschudding.

De vertegenwoordiger van CD&V, Kim Decatelle, iemand die voordien nog geen politiek mandaat uitoefende, stemde eind oktober tegen de verhoging binnen het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Erfgoed. Nochtans had CD&V als onderdeel van het Gentse stadsbestuur de tariefverhogingen mee onderhandeld en goedgekeurd.

Beginnersfout

“Een beginnersfout”, sust Mieke Van Hecke. “Het gaat om iemand die nieuw is in de partij en erg betrokken is bij cultuur. Zij heeft met een heel groot hart tegengestemd, omdat ze schrik had dat kwetsbare mensen minder makkelijk toegang zouden krijgen tot onze musea.”

“Maar het was een fout van mij. Ik wist niet dat het geagendeerd was en had haar niet de nodige toelichting kunnen geven. De tarieven zullen niet verhogen voor Gentenaars of kwetsbare mensen, enkel voor mensen van buiten de stad. Het is ondertussen rechtgezet op een volgende vergadering.”

Een tegenstem van Groen-gemeenteraadslid Hafsa El-Bazioui in de gemeenteraad zorgde dit jaar ook al voor ophef. PVDA-fractieleider Tom De Meester haalde dit voorval donderdag aan tijdens een bespreking van de nieuwe financiële plannen van de Stad Gent, waarvan hogere toegangsprijzen voor niet-Gentenaars een onderdeel zijn. “Is dit een partijstandpunt van de CD&V?”

Luisteren niet naar elkaar

Van Hecke reageert geprikkeld. “Na een toelichting was ze bereid om haar mening bij te schaven en heeft ze wel mee gestemd. Helaas is dat iets wat ik in de gemeenteraad bij de andere partijen veel te weinig zie.”

“Iemand stelt een vraag en krijgt daarop objectieve info, maar men wil daar niet naar luisteren en blijft gewoon hetzelfde zeggen. Neem nu die opritten, waar je zogezegd niet mocht parkeren. Mensen stellen daar in de gemeenteraad een vraag over, krijgen de juiste info – namelijk dat het niet zo is, dat het om verharden gaat – maar antwoorden gewoon dat het toch jammer is dat ze niet meer op hun oprit mogen parkeren. Ook al hoorden ze net objectief dat het zo niet is.”

“Ik ben enorm ontgoocheld in het niveau van de politieke debatten. Men is niet bereid naar elkaar te luisteren, laat staan eerlijk te zeggen dat het verkeerd werd ingeschat. Je kan politiek van mening verschillen, maar als iets objectief zo is, dan moet je de mensen niets wijsmaken.”

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent