VS beschouwen Israëlische nederzettingen niet langer als strijdig met internationaal recht

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse regering heeft een wijziging aangekondigd van haar standpunt over de Israëlische nederzettingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde maandag aan dat die door Amerika niet langer als strijdig met het internationaal recht worden beschouwd. Terwijl Israëlisch premier Benjamin Netanyahu verheugd reageert, distantieert de Europese Unie zich van de beslissing.

Amerikaans minister Mike Pompeo verklaarde dat de wijziging van het standpunt is gebaseerd op de feiten ter plaatse, en een kans is voor de Israëli’s en Palestijnen om “samen te komen en een politieke oplossing te vinden voor dit vervelende probleem”. De buitenlandminister zei dat het vorige beleid, dat naar voren geschoven werd door de regering van vorig president Barack Obama, de vrede niet bevorderd heeft.

Pompeo voegde ook toe dat de veranderde houding niets zegt over de status van de Westelijke Jordaanoever. Die moeten de Israëli’s en de Palestijnen in de toekomst vastleggen in een vredesakkoord.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het gewijzigde standpunt over de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verwelkomd. Hij noemde het “een weerspiegeling van een historische waarheid, dat Joden geen buitenlandse kolonisten zijn in Judea en Samaria”.

Voor de Palestijnse Autoriteit is de beslissing “nietig” en “onaanvaardbaar”.

EU blijft het als inbreuk zien

De Europese Unie heeft zichzelf gedistantieerd van de beslissing van de Amerikanen. “Het standpunt van de Europese Unie over het Israëlische nederzettingenbeleid is duidelijk en blijft ongewijzigd”, verklaarde vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Federica Mogherini maandagavond in Brussel. Ze voegde eraan toe dat de Israëlische nederzettingen in de ogen van Europa strijdig zijn met het internationaal recht en dat ze de kans op een tweestatenoplossing en een duurzame vrede in de regio ondermijnen.

Nederzettingen zijn woongemeenschappen die door Israël worden gebouwd op de Palestijnse gebieden die het sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet. De Verenigde Naties en een groot deel van de internationale gemeenschap beschouwen ze als illegaal. Dat was vier decennia lang ook het standpunt van de Verenigde Staten.

Na ambassade en Golanhoogten

Vorig jaar verhuisde de regering-Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Net als de standpuntwijziging over de nederzettingen was dat erg controversieel. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad, maar een VN-resolutie voorziet dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad zou worden van een ooit op te richten staat Palestina. De meeste landen hebben daarom hun Israëlische ambassade in Tel Aviv gevestigd om niet partijdig te zijn.

In maart erkende de Amerikaanse president Donald Trump formeel de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Daarmee werd ingegaan tegen de internationale consensus over de kwestie en decennia van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten. Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Door jvh, adb
AANGERADEN