Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol hekelt prijzengeld: “Voor ons al een lachertje, voor vrouwen een schande”

© GMAX AGENCY

Sinds de Ronde van Vlaanderen 2019 ziet het financiële leven van Alberto Bettiol er rooskleuriger uit. Maar de kopman van EF Education First bekijkt het veel bredere plaatje. “Het is een schande dat vrouwen in heel wat wedstrijden minder prijzengeld kunnen opstrijken dan mannen”, aldus Bettiol in La Gazzetta dello Sport.

Guy Van Den Langenbergh

Met Alberto Bettiol kreeg de Ronde van Vlaanderen niet alleen een onverwachte maar ook non-conformistische winnaar. Ook al kon hij zijn financiële status opkrikken, toch houdt de kopman van EF Education First vooral de voeten op de grond. “Ik heb mij enkel getrakteerd op een set nieuwe banden voor mijn wagen, kostprijs 500 euro”, aldus Bettiol. “Aan geld wil ik niet te veel denken want enkel wie zijn hoofd vrij heeft, kan tot goede resultaten komen.”

Voor Bettiol is het financiële geen taboe en hij schuwt de heilige huisjes niet. “Kijk, wij verdienen goed dankzij de contracten met onze werkgevers. Het prijzengeld daarentegen is een lachertje. Ik kreeg voor mijn zege in de Ronde van Vlaanderen 20.000 euro. Maar voor de vrouwen is het nog erger. Maria Bastianelli hield aan haar overwinning 1265 euro prijzengeld over. Dat is een schande en oneerlijk. Zij heeft voor haar zege evenveel afgezien als ik, of misschien zelfs meer. En dat terwijl het vrouwenwielrennen zichzelf volwaardig op de kaart heeft gezet.”

“Vlaamse lucht inademen”

De 26-jarige Italiaan wil volgende lente opnieuw uitblinken. “Ik wil vooral meer regelmaat in mijn prestaties liggen, vaker winnen ook. Na de Ronde van Vlaanderen kon ik niet meer winnen, dat moet beter. En ik wil eigenlijk ook eens een keertje naar Vlaanderen afzakken, ver weg van de fiets en het peloton. Om het land te bekijken, om de Vlaamse lucht in te ademen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws