Twee Westerse professoren vrijgelaten in ruil voor drie talibanleiders

Bron © BELGA

Foto: AP

De taliban hebben dinsdag twee Westerse gijzelaars vrijgelaten in Afghanistan, in ruil voor de vrijlating van drie leiders van de radicale groep. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times. Het Franse persagentschap AFP heeft het nieuws over de vrijlating vernomen bij bronnen bij de politie en de talibanrebellen

De taliban lieten de Amerikaan Kevin C. King (63) en de Australiër Timothy J. Weeks (50) vrij, die in 2016 in Kaboel waren ontvoerd. Zij waren professoren aan de Amerikaanse universiteit in de Afghaanse hoofdstad. Volgens de krant zal in ruil onder meer Anas Haqqani vrijkomen, de jongere broer van de leider van de militaire operaties bij de taliban. Hij haalde geld op voor de organisatie, voor hij in 2014 werd opgepakt.

“De twee professoren van de universiteit zijn vrijgelaten in het district Now Bahar in de provincie Zaboel”, aldus een lokale politiebron aan AFP. De twee hebben het gebied verlaten met Amerikaanse helikopters. Drie talibancommandanten bevestigden dat. Twee van hen verklaarden ook te wachten op de vrijlating van de gevangen talibanleden.

De Afghaanse president Ashraf Ghani had de gevangenenruil aangekondigd. Volgens hem moet de ruil directe vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de taliban mogelijk maken.

AANGERADEN