Acht Burundese soldaten omgekomen en tientallen vermist na aanval op grens met Rwanda

© AFP

Bij een aanval op stellingen van het Burundese regeringsleger, in de nacht van zaterdag op zondag in het grensgebied met Rwanda, zijn zeker acht Burundese soldaten omgekomen. Tientallen anderen zijn nog vermist, melden militaire bronnen. Op de sociale media circuleren niet-bevestigde geruchten dat er bij de aanval enkele tientallen soldaten zijn omgebracht. De aanval is nog niet opgeëist. Volgens de Burundese autoriteiten zit een zeer goed bewapende “gewapende groep” achter de aanval. Volgens Burundese militaire bronnen gaat het om “de grootste en dodelijkste aanval op het leger” sinds 2015.

jvh

“De eerste soldaten die zondag ter plaatse kwamen hebben acht lichamen, waaronder ook dat van de bevelhebber van de eenheid, aangetroffen”, aldus een hooggeplaatste legerbron die anoniem wil blijven. “Later werden ook vijftien soldaten gevonden, onder wie ook gewonden, die konden vluchten. De rest van de eenheid blijft tot nu toe vermist.” De eenheid bestond uit negentig soldaten, en bezette een vooruitgeschoven positie in het Kibari-woud, op de grens met Rwanda.

“Onze soldaten werden verrast door aanvallers die beschikten over kogelvrije vesten en nachtkijkers, die onze stelling volledig vernield hebben”, aldus nog die legerbron. “We denken dat het dit geen eenvoudige rebellen waren.”

Twee andere militaire bronnen, die ook anoniem willen blijven, bevestigen die informatie. Een regeringswoordvoerder heeft de aanval maandag bevestigd, maar gaf geen balans. Volgens die woordvoerder was de groep afkomstig uit Rwanda. De Rwandese staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Olivier Nduhungirehe, ontkent de berichten over Rwandese betrokkenheid bij de aanval. De relaties tussen de twee landen zijn al veel langer gespannen.

Aan de crisis die in april 2015 werd uitgelokt door de beslissing van president Pierre Nkurunziza om zich kandidaat te stellen voor een ongrondwettelijke derde mandaat is nog altijd geen einde gekomen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten